Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Splavnění horního toku Vltavy pro rekreační plavbu
 
      České Budějovice 5. května - Stavbaři začali na Vltavě v Českých Budějovicích budovat obratiště pro výletní lodě.

 
U Jiráskova mostu hloubí bagry dno řeky, aby se zde mohly otáčet lodě, které do krajského města budou připlouvat od Hluboké nad Vltavou. Jde o další etapu prací na splavnění horního toku Vltavy pro rekreační plavbu. Projekt za zhruba tři miliardy korun zahájilo Ředitelství vodních cest (ŘVC) loni v srpnu. Úpravy Vltavy umožní nejspíš už v roce 2013 plout po řece z Českých Budějovic až do Prahy.

"Koryto řeky bude pod Jiráskovým jezem upraveno prohrábkou, aby zde vzniklo obratiště o průměru 50 metrů se zajištěnou plavební hloubkou 1,6 metru," uvedl mluvčí ŘVC Václav Straka. V místě nyní bagry vrší zeminu na hráze uprostřed řeky, které mají zabránit vyplavení koryta pod Jiráskovým jezem. K tomu pomáhá i stěna tvořená pět metrů dlouhými ocelovými tyčemi, zatlučenými do dna řeky.

Nákladní auta z řečiště pod jezem odvezou postupně na 10.000 kubických metrů zeminy. Zemní práce v tomto úseku mají skončit 31. srpna. Práce navazují na protipovodňové úpravy koryta Vltavy pod Dlouhým mostem, které už delší dobu provádí Povodí Vltavy.
Stavba obratiště pod Jiráskovým jezem je součástí projektu Dokončení vltavské vodní cesty v úseku České Budějovice - Týn nad Vltavou. Splavnění celého úseku si vyžádá předběžně 860 milionů korun. Díky tomu přibude dalších zhruba 33 kilometrů vodní cesty. První rekreační plavidla i větší výletní lodě by se mezi Hlubokou nad Vltavou a Českými Budějovicemi mohly objevit už za dva roky.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>