Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Oblast turistické plavby roste - tisková zpráva
 
      Praha - Letošní plavební sezóna ukázala, že obliba turistických plaveb v České republice roste. Potvrzují to čísla z Vltavy i z Baťova kanálu.

 
Přestože letošní počasí koupání moc nepřálo, u našich řek bylo rušno. Absence velkých povodní přála vodní dopravě. Baťův kanál potvrdil svou roli jednoho z nejvýznamnějších turistických cílů Moravy. Přilákal do regionu 65000 turistů, kteří využili jak možností hromadné vodní dopravy, tak i příležitost půjčit si menší loď či hausbót a ochutnat pocit volnosti a klidu při řízení "vlastní" lodě. Ruku v ruce s vodní turistikou se rozmáhá i cyklistický ruch okolo řeky. Nové cyklostezky přilákaly desetitisíce milovníků kol, kteří v mnoha případech právě oceňují možnost kombinovat cestu po vodě s výlety na kolech do širšího okolí.

Velmi úspěšná byla i historicky první turistická plavební sezóna na nově splavném úseku Vltavy z Českých Budějovic do Hluboké nad Vltavou. Ta sice byla odstartována až 11. června, ale i tak se po ní svezlo na 14000 lidí. V příštích letech se dá očekávat rostoucí zájem o těchto 7 km vodní cesty, protože k ní přibude dalších více než 24 km řeky, která bude plně splavná až do Týna nad Vltavou. Místní podnikatelé navíc připravují, obdobně jako je tomu již na Baťově kanále, řadu dalších lákadel. Vzniknou půjčovny lodí a hausbótů, nové restaurace i penziony a další zábava v okolí řeky.

Šéf Ředitelství vodních cest ČR Jan Skalický k tomu říká: "Turistická plavba se těší v Evropě čím dál větší oblibě. Rozsáhlá síť řek a vodních kanálů umožňuje plavbu do většiny evropských států. Řeky jsou historicky nejstarší cesty, po kterých probíhala přeprava lidí a později i zboží. Pohled z řeky na okolní přírodu a památky přináší nové zážitky v dnešním uspěchaném životě. Pro podporu rozvoje regionů připravujeme řadu projektů na zlepšení infrastruktury vodních cest, aby i v budoucnu počty vodních turistů rostly."

Zima je sice před námi, ale všichni se už těší, až na jaře znovu vyrazí na vodu. Vždyť po vodě, znamená ekologicky, levně a v pohodě.


Kontakt:
Ředitelství vodních cest ČR, organizační složka státu zřízená Ministerstvem dopravy ČR
Václav Straka
tiskový mluvčí
E: straka@rvccr.cz
T: 267 132 801
M: 602 368 719
www.rvccr.cz

redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>