Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
První lodní benzinka zahájila svůj provoz na Slapech
 
      Stará Živohošť- 26. července 2012 byl na Staré Živohošti v areálu Hotelu Atlantida slavnostně zahájen provoz první čerpací stanice pohonných hmot pro lodě na Vltavě.

 
Nejnovější přírůstek zdejší mariny je logickou reakcí na trvale rostoucí počet soukromých jachet a člunů, přičemž významně zvyšuje komfort jejich uživatelů. Je zatím jedinou obdobnou pumpou od Českých Budějovic po Mělník, přičemž i ty další by se u nás daly spočítat na prstech ruky.

Čerpací stanice bude letos v provozu do 30. září, příští roky bude její činnost zahájena vždy s počátkem plavební sezony. Předpokládaná výtoč pohonných hmot za sezonu se předpokládá cca 20 tisíc litrů benzinu a poloviční objem nafty. "Jedná se stejná paliva, jaká znají všichni motoristé, tedy Natural 95 a motorovou naftu. Tu nabízíme pro podnikatele ve vodní dopravě i bez DPH," vysvětluje Jiří Kvasnička, investor a majitel areálu. I pumpa samotná nevypadá výrazně jinak než ty silniční. Je jen menší a výdej pohonných hmot ze stojanů probíhá na novém pevném mole. Samozřejmostí je zde zvýšená péče o zamezení kontaminace okolního prostředí - například veškeré vody spadlé na manipulační plochu jsou odvedeny do zvláštní sekce.

Na prostor výdejních stojanů navazuje místo, kde se nachází nástavba pro čerpání splaškových vod z plavidel, vysávání záchodů i nádní vody. Je zde také možné čistou vodu z tanku načerpat, lodě po nové náplavce spustit, případně po sezóně i zazimovat. Toto i další vybavení mariny je nezbytné pro komfortně trávený čas na lodích. "Na západě je obdobná infrastruktura dostatečně hustá, u nás se teprve začíná budovat. V tomto ohledu musím pochválit aktivitu Ministerstva dopravy při jejím budování, včetně nových lodních zdvihadel na přehradách. Pokud zvládne na jejím rozvoji pracovat i nadále se současným nasazením, dostaneme se na srovnatelnou úroveň velmi brzy," věří Jiří Kvasnička. Zatím však jeho pumpa bude jako jediná obsluhovat oblast prakticky celé Vltavské kaskády.

Projektové práce byly zahájeny již v roce 2008, stavební povolení bylo vydáno v lednu 2011. Následně byla zahájena spodní stavba, vrchní část byla realizována během letošního března až června. Skutečně zásadní je také ekologický rozměr projektu. "Konečně je realizováno řešení, kdy se do lodí nemusí nosit pohonné hmoty v kanystrech, přičemž nekontrolované plnění nádrží vede k úkapům benzínu a nafty do vody. Velmi podstatné je i čerpání nádních a splaškových vod z lodí, což by se mělo v budoucnu ošetřit i legislativně tak, aby se zamezilo vypouštění těchto odpadních látek volně do řeky," uzavírá Ing. Jindřich Tuzar, jehož firma zajišťovala veškeré projektové a inženýrské práce.

Pozn. redakce: Samozřejmě se nejedná o první čerpací stanici na Vltavě. Ta je v Nelahozevsi, v maríně Vltava.

tiskova zprava Ředitelství vodních cest

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>