Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
SeaHelp zasahoval u ostrova Losinj
 
      Měl to být původně příjemný výlet z přístavu Mali Lošinj do Rijeky. Chorvatský skipper naložil na svůj 11m motorsegler dvě rodiny včetně osmiletého dítěte a vyrazil na moře.

 
Vzhledem k aktuálně panujícímu počasí, kdy foukala Bora o síle 30-40 uzlů, však hrubě přecenil plavební schopnosti své postarší lodě.V takovémto počasí s touto lodí neměl vůbec vyjíždět. Jakmile totiž loď vyjela ze zákrytu severního výběžku Lošinje, byla rázem vystavena plné síle Bory. Z dosud neznámých příčin lodi vypověděl motor a posádce se podařilo usadit záložní, ovšem jen o výkonu 6-8k. Osudnou chybou v tuto chvíli bylo, že lehkovážný skipper za této situace stále směřoval k Rijece. Následovalo zalití závěsného motoru jednou z vln a i ten pak přestal fungovat. V tuto chvíli již bylo o osudu neovladatelné lodi rozhodnuto. Loď krátce poté najela na pobřežní skály takovou silou, že nevydržel stěžeň, přičemž těžce zranil jednu členku posádky. Skipperovi a ostatním členům posádky se přes dobře metrové vlny podařilo vyšplhat z vody pouze s lehčími poraněními.
Jakmile se organizace SAR (Saffety and rescue) v Rijece o nehodě dozvěděla, vyslala na místo člun SeaHelp ze základny Mali Lošinj. Vzhledem ke zranění posádky byla informována i Policie, která na místo rovněž vyslala hlídkovou loď. Záchrana těžce zraněné ženy byla však vzhledem k silně rozvlněné hladině velmi nesnadná. Zasahující kapitán SeaHelp Stanko Kovačevič s lékařem pohotovosti byli nakonec donuceni doplavat pro zraněnou s lehátkem, na kterém ji stabilizovali a na němž ji také dopravili zpět na člun SeaHelp, kterým ji konečně dopravili do Osoru, kde již čekala sanitka.
Stav zraněné je podle zjištění SeaHelp nyní již stabilizovaný. Nezodpovědného skippera vyšetřuje nyní chorvatská Policie. V této souvislosti upozorňuje SeaHelp všechny skippery, aby nepodceňovali větrné podmínky na Jadranu a věnovali vždy náležitou pozornost předpovědi počasí. Vzhledem k těmto známým rizikům rozesílá také SeaHelp svým registrovaným členům varování před podobnými situacemi. Více informací na téma MeteoVarování naleznete na stránce Sea-Help.eu/cz

sea-help.eu

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>