Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Výborné výsledky měření čistoty vody na Jadranu
 
      Chorvatský Jadran patří již léta k nejčistším částem Středozemního moře. Spolu s Maltou a Kyprem dosahuje nejlepších výsledků v měření kvality vody ke koupání.

 
V rámci Programu sledování kvality vody ke koupání na plážích Chorvatska se od poloviny května do konce září provádějí pravidelná měření kvality vody na jadranských plážích. Vzorky se odebírají jednou za čtrnáct dní a výsledky jsou zveřejňovány. Podle zjištěných parametrů čistoty vody se rozeznávají čtyři kategorie kvality: výborná (modrá barva), dobrá (zelená), vyhovující (žlutá) a nevyhovující (červená).

Celkem bylo v roce 2013 odebráno 9 216 vzorků a s uspokojením bylo konstatováno, že 98,80 % odebraných vzorků mořské vody splňuje přísná kriteria požadavků kladených na kvalitu mořské vody ke koupání v letoviscích podél celého chorvatského jadranského přímoří.

Měření se prováděla na 913 plážích - kontrolních bodech, z toho na 94,85 % byla kvalita vody výborná, na 2,63 % dobrá, na 1,31 % vyhovující a 1,20 % nevyhovující.
Z celkového počtu 9 216 odebraných vzorků bylo 8 843 oceněno známkou "výborná", 219 vzorků známkou "dobrá", 125 vzorků známkou "vyhovující" a 29 vzorků známkou "nevyhovující".
Na stránkách Ministerstva ochrany životního prostřední a přírody www.izor.hr/kakvoca (v chorvatštině) a www.izor.hr/bathing (v angličtině) si lze vyhledat výsledky letošních měření na jednotlivých plážích, která se provádějí každých 15 dní. Kromě těchto údajů jsou tu k dispozici i informace o vybavení pláže a fotografie.

Zdroj informací:
Ministarstvo zaštite okoliša i prirode (www.mzoip.hr): Nacionalno izvješće o kakvoći mora na plažama hrvatskog Jadrana u 2013. godini
www.chorvatsko.cz

redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>