Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
BBC News Online: Mrtvé moře do roku 2050 zmizí
 
      Ochránci životního prostředí v Jordánsku varují, že nejslavnější plocha slané vody na světě - Mrtvé moře - do roku 2050 zmizí, pokud bude jeho hladina klesat současným tempem. Blízkovýchodní odbočka organizace Přátelé Země proto zahájila kampaň nazvanou "Nechte Mrtvé moře žít", jejímž cílem je zachránit nejslanější vodní plochu na Zemi, píše online zpravodajský server BBC News.

 
Mrtvé moře, slané jezero ležící v nejníže položeném místě Země, je ve svém okolí domovem vzácných druhů rostlin a živočichů a samo je mimořádné svými účinky. Člověk nemusí umět plavat, aby se na jeho hladině udržel, jsou známé léčivé účinky jeho vody a jak na izraelské, tak na jordánské straně patří k nejvýznamnějším turistickým lákadlům. Podle ochránců životního prostředí ale Mrtvé moře v současnosti umírá, protože voda, která by do něj měla přitékat, je využívána k průmyslovému, zemědělskému a dalšímu užití, a to jak v Izraeli, tak v Jordánsku. Sultán Abdar Rahmán z organizace Přátelé Země soudí, že dopad této skutečnosti je katastrofální. "Nejde jen o to, že klesá hladina vody.
Nesmírně trpí celý ekosystém, který existuje kolem Mrtvého moře. Čerstvá voda, která do jezera obvykle přitékala, je pumpována do měst, jako je Ammán, a to znamená, že do Mrtvého moře už neteče žádná voda, kterou potřebují rostliny a živé organismy kolem řeky Jordán, jejích vádí (po většinu roku vyschlá řečiště) a prameny," dodává Abdar Rahmán. Podle jeho slov v současnosti klesá hladina Mrtvého moře přibližně o metr ročně, což ohrožuje rostliny a ptáky v jeho okolí. Přátelé Země usilují o registraci Mrtvého moře mezi oblasti chráněné OSN a vytvořili regionální plán pro záchranu této lokality. Ovšem současný izraelsko-palestinský konflikt maří jakékoli úsilí o koordinaci řešení krize Mrtvého moře. Jordánský ministr vodních zdrojů Hazím Násir soudí, že jediným řešením by bylo čerpat vodu do Mrtvého moře z Rudého moře - což je ovšem projekt, jehož realizace by si vyžádala několik miliard dolarů. "Takové peníze k dispozici jednoduše nejsou. Muselo by pomoci mezinárodní společenství s vědomím, že realizace tohoto projektu by v budoucnosti mohla být významným prvkem regionální spolupráce a míru v této oblasti," říká Hazím Násir. Současná politická situace by ovšem nepřála zahájení projektu, ani kdyby na něj bylo dostatek peněz. A tak, zatímco se oblast snaží vyrovnat se suchem, bude hladina Mrtvého moře dál klesat. A Přátelé Země varují, že pokud věci půjdou dál stejným směrem, jako nyní, zmizí Mrtvé moře ze zemského povrchu za necelých padesát let.

ČTK - jakékoliv další šíření informací ze zdrojů ČTK je zakázáno.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>