Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Zahájení sezóny na Baťově kanále se zúčastnil Tomáš Baťa
 
      Za účasti Tomáše Bati, jehož otec nechal ve třicátých letech postavit kanál pro nákladní dopravu, začala 1. května nová plavební sezóna na tomto vodním díle.

 
U zrekonstruované plavební komory v Petrově na Hodonínsku odhalil syn slavného obuvníka pamětní desku budovatelům kanálu. Starostka Petrova Jarmila Růžičková poté Baťův kanál odemkla metrovým klíčem, řekl ČTK Josef Hříbek z Agentury pro rozvoj turistiky na Baťově kanále.

Kanál nechal v roce 1928 postavit průmyslník Tomáš Baťa. Sloužil k přepravě uhlí z Rohatce na Hodonínsku do Otrokovic na Zlínsku. Později se přestal využívat a chátral, opravy začaly v roce 1995. Při slavnostním otevření dnes také organizátoři oficiálně pojmenovali vodní cestu jako Baťův kanál. V zákoně totiž figuruje pod názvem Průplav Otrokovice - Rohatec, ministerstvo dopravy a spojů ale chce podle Hříbka navrhnout změnu názvu právě na Baťův kanál. Původní kanál měřil asi 52 kilometrů a nyní je opraveno 43 kilometrů vodní cesty. Rekonstrukce si vyžádala téměř 60 miliónů korun, které šly z pokladen obcí, měst, státu i Evropské unie. Lidé opravující kanál by rádi do tří až pěti let zprovoznili i zbývajících asi deset kilometrů kanálu z Petrova do Rohatce a také poslední ze 14 plavebních komor.
Úspěšný rozvoj Baťova kanálu dokládá i počet turistů, jen loni se po něm plavilo téměř 28.000 lidí. Na Baťův kanál navazuje dalších 18 kilometrů dlouhá trasa po řece Moravě. Na květnové akci nechyběli ani zástupci Slovenska. Část kanálu totiž vede po hranicích mezi oběma zeměmi a Slovensko jej chce také využívat.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>