Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
NATO pomůže řešit problémy v Kaspickém moři
 
      Severoatlantická aliance (NATO) nabídla svoji pomoc při řešení ekologických problémů, které ohrožují Kaspické moře bohaté na přírodní zdroje.

 
Oznámil to dnes náměstek generálního tajemníka NATO pro vědu a životní prostředí Jean Fournet na konferenci v ázerbájdžánské metropoli Baku. Aliance má v úmyslu sestavit tým odborníků, kteří by poskytovali pomoc pěti kaspickým státům - Rusku, Íránu, Ázerbájdžánu, Kazachstánu a Turkmenistánu.

"NATO má zájem na organizování podobných seminářů, aby svedla dohromady vědce a experty, umožnila jim výměnu názorů a pokusila se o lepší porozumění hlavním změnám v regionu," řekl Fournet. NATO sice podle něj není vědecká organizace, ale záleží jí na zajištění budoucí stability a bezpečnosti oblasti. Vědci nedávno varovali, že Kaspické moře, poskytující hojné zdroje pro rybolov i produkci kaviáru, je ohroženo znečištěním. Podle odhadů má toto jezero zároveň třetí největší zásoby ropy na světě, po Perském zálivu a Sibiři. O podíl na projektech, které se v oblasti rozběhly po pádu Sovětského svazu v roce 1991, usilují četné mezinárodní ropné společnosti. Zájem o rozšíření NATO směrem do Kaspické oblasti dal před časem najevo také americký prezident George Bush, který vyzvedl bohaté nerostné zdroje regionu a plánovanou stavbu ropovodů.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>