Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Noví mořští záchrannáři?
 
      Ruští vědci pracující na nové metodě pátrání a záchrany na moři upínají své naděje ke grónským tuleňům. Katastrofa jaderné ponorky Kursk před téměř dvěma lety se stala impulzem k radikálnímu přehodnocení způsobů záchranných operací pod vodou, píše zpravodajský server BBC News.

 
Vědci murmanské námořní Akademie biologie nyní oživují projekt ze sovětské éry, v jehož rámci měli být tuleni cvičeni na pomoc potápěčům. Od jeho realizace bylo nakonec upuštěno kvůli nedostatku peněz.

Tuleni ruského vojenského námořnictva se jen pramálo podobají svým elitním kolegům z námořnictva Spojených států. Jsou boubelatí a šedí a jedinou odměnou, kterou dostávají za tvrdý celodenní výcvik, je vědro ryb. Vědci v Murmansku jsou ale přesvědčeni, že jednoho dne budou jejich grónští tuleni zachraňovat lidské životy. Čtyři ploutvonožci se nyní učí takovým věcem jako rozeznávat tvary tak, aby byli schopni rozpoznat pod vodou člověka. Podle Alexandra Michailjuka z murmanské akademie není tato myšlenka zdaleka tak přitažená za vlasy, jak se na první pohled zdá.

"Naše zkušenosti ukazují, že tuleni jsou s to zachraňovat lidi. Nemají sice takovou vrozenou schopnost zachraňovat topící se jako delfíni, ale jsou s to se to naučit. A co je hlavní, tuleni nejsou vůči lidským bytostem agresivní," vysvětluje. Testy ukázaly, že tato zvířata mohou pracovat v mnohem chladnější vodě než delfíni a umějí se potopit téměř osmkrát hlouběji než lidští záchranáři. Mohou být vybaveni speciálním záchranným postrojem, kterého se ohrožený člověk může chytit, nebo ke kterému lze připevnit nějaká zařízení. Projekt nyní čeká na konečné schválení ruského vojenského námořnictva.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>