Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
K německé lodi uvízlé u Antarktidy směřuje argentinský ledoborec
 
      Argentinský ledoborec Almirante Irizar dnes vyplul z buenosaireského přístavu a podobně jako jihoafričtí záchranáři z lodi Agulhas se pokusí vyprostit posádku a vědce na německé lodi Magdalena Oldendorff. 11. června německé plavidlo uvízlo v zajetí ledu u pobřeží Antarktidy.

 
Oceánografická vědecká loď Agulhas se dvěma vrtulníky vyplula z Kapského Města 16. června a dnes byla ve vzdálenosti 650 kilometrů od německého plavidla, na němž je 107 lidí. Led, kterým se Agulhas prodírá, je poměrně měkký a mezi záchranáři panuje naděje, že se podaří dorazit k zablokované lodi do 15. července, do kdy na ní vystačí zásoby potravin.
Kolem Agulhasu se teplota pohybuje kolem minus devíti stupňů Celsia, ale záchranáři spěchají, protože se blíží období krutých zim. Agulhas se chce dostat aspoň do takové vzdálenosti, z níž budou moci vrtulníky doletět nad loď s trosečníky a shodit potraviny.
Nepodaří-li se plavidlo vyprostit z ledových ker, budou pasažéři a většina posádky vrtulníky přepraveni na Agulhas a na palubě bude ponechán nezbytný počet lidí, kteří zůstanou na uvízlém plavidle přes zimu.
Vojenští odborníci jsou toho názoru, že nejodvážnější bod záchranné akce je let vrtulníkem v extrémním chladu a ve tmě. V této roční době je v antarktických zeměpisných šířkách světlo jen čtyři hodiny denně a teploty mohou klesnout až na minus 50 stupňů Celsia.
Almirante Irizar musí překonat 7000 kilometrů rozbouřeným oceánem a k záchranné operaci by se měla připojit za deset dní. Kapitán Héctor Travecchía považuje akci za velmi riskantní. "Není zvykem vyplouvat k vyproštění lodi v zimě, protože v tomto ročním období v Antarktidě obvykle lodě nejsou," řekl. Antarktida je kvůli šířícímu se ledu pro lodě od dubna do května zavřená.
Magdalena Oldendorff se vydala 12. dubna s novými zásobami potravin k antarktické ruské vědecké základně. Na cestě zpět uvízla v ledovém poli širokém 60 kilometrů a silném asi metr. 11. června vyslala nouzové volání.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>