Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Nizozemští archeologové vyzvedli starou římskou loď DE MEERN
 
      Nizozemští archeologové 15.května vyzvedli římské plavidlo, které se v řece Rýnu potopilo před 18 stoletími. Podle všeho jde o plavidlo zajišťující přepravu zboží pro tábory legií.

 
K obdobným nálezům došlo v oblastech, kde se rozkládala někdejší římská říše, již dříve, nynější objev je však mimořádný tím, že na sever od Alp se podařilo zajistit jen pár takových plavidel. Vědci předpokládají, že loď byla postavena někdy kolem roku 180 našeho letopočtu; stav, v jakém se zachovala, je překvapivý. Dalším překvapením je, že typ plavidla se poněkud liší od dosavadních nálezů - loď je delší a užší, říká námořní archeolog André van Holk, který dohlíží na vyzvedávání této rarity.

Vnějšek 25 metrů dlouhé lodi je poměrně netknutý, stejně jako stěžeň a řady železných hřebů. Plavidlo bylo nalezeno poblíž místa, kde v minulosti ležel tábor římské legie, u nynějšího města De Meern, asi sedm kilometrů západně od Utrechtu. Římané přišli poprvé do této oblasti za císaře Julia Césara kolem roku 53 před naším letopočtem. Později se Rýn stal přirozenou součástí hranice vymezující území římské říše v jejím největším rozmachu. Podle van Holka se loď potopila při nějaké mimořádné události, například ji mohl zasáhnout blesk či byla přepadena. Poblíž vraku se však nepodařilo nalézt žádné lidské ostatky, které by okolnosti provázející potopení plavidla pomohly objasnit.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>