Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Mac GREGOR 26
 
       Dvě lodě v jedné. Pro mnohé zcela neslučitelné. Pro jiné však pohodlné a praktické řešení. Plachetnice a motorový člun zároveň - tak bychom mohli co možná nejstručněji a nejvýstižněji charakterizovat loď Mac Gregor 26. Tato překvapuje v každém směru. Pod plachtami je rychlá a snadno ovladatelná, s motorem dokáže plout až 45 km/h a lze za ní lyžovat. Právě víceúčelovost a jednoduchá manipulace dělá z Mac Gregora 26 oblíbenou loď.

 
O dobré jízdní vlastnosti Mac Gregoru pod plachtami se stará vodní balast. Ten posádka před plachtěním jednoduše napustí. Na zádi najdeme dvojici vyklápěcích kormidelních listů, které jsou ovládány z kokpitu kormidelním kolem. Ploutev je zasouvací, a tak umožňuje přistávat s lodí přímo u břehu a prozkoumávat mělké, jiným lodím nepřístupné zátoky. Loď je pod plachtami velmi živá, což způsobuje její nízká hmotnost 1020kg /bez vodní zátěže/. Bez ní se posádka obejde, fouká-li slabý vítr. Ovšem i za silnějšího větru se zátěží je jízda opravdovým zážitkem.

Změna na motorový člun je velmi rychlá. Stačí vypustit vodní zátěž, zdvihnout kormidelní listy a zasunout ploutev. Pak už jen zasednete ke kormidlu, nastartujete výkonný motor /až 50k/, který v tomto případě slouží jako kormidlo a můžete vyrazit třeba na sportovní vyjížďku. Samovylévací kokpit je prostorný a pojme spolehlivě celou Vaši rodinu. Pro zvýšení pohodlí je doplněn praktickými polštáři.

Majitelé této lodi si pochvalují i její snadnou obsluhu. Celý proces přepravy a spouštění na vodu zvládne jeden člověk a loď vzhledem k nízké hmotnosti lze přepravit za běžným osobním vozem. Navíc přepravu usnadňuje nízko položené těžiště. K samotnému spuštění do vody pak stačí obvyklý nájezd. Stavění stěžně je snadné s pomocí výrobcem dodávaného zařízení.

V interiéru nalezneme prostornou kajutu s výškou 1,8m. Jídelní kout nabízí pět pohodlných míst k sezení a je snadno upravitelný na prostorné dvoulůžko. Ke spaní slouží i přední a zadní kajuta s pohodlnými kójemi. Kajuta je vybavena koupelnou se sprchou a umyvadlem. V koupelně je i místo pro chemické WC. Prostorný kuchyňský kout je vybaven dřezem s tekoucí vodou a zásobníkem na led. Celá kajuta je velmi prostorná a světlá zásluhou dostatečného počtu oken.

Bezpečnost posádky je zajištěna speciální konstrukcí s pěnovými výplněmi. Tím američtí konstruktéři dosáhli nepotopitelnosti lodě. Komory jsou umístěny tak, aby se loď navíc při úplném zalití vodou nevychýlila z pozice. Tyto všechny vlastnosti dělají z Mac Gregora 26 pohodlnou rodinnou loď vhodnou pro trávení dovolených aktivním vyžitím. Svou koncepcí vyhoví jak příznivcům plachtění, tak i motorových člunů, na své si přijdou třeba i potápěči, kteří ocení velký odkládací prostor pro své sportovní náčiní a dobré manévrovací schopnosti.

Dovozce, firma Yacht Center Ltd., svým zákazníkům poskytuje samozřejmě také servis. Tím péče o zákazníky ovšem nekončí. Zákazníkovi zde nabídnou možnosti kotvení, zajistí přepravu, zimování a poradí s provozem. Zajímavá je i cena, která se od prvních dovozů i přes nastalou nemalou modernizaci výrazně nezměnila a je nejvíce závislá na momentálním kursu dolaru. Případným zájemcům doporučujeme využít zimní měsíce pro včasnou objednávku, neboť obvykle nebývá možné uspokojit všechny požadavky zákazníků v exponovaných jarních předsezónních měsících.


Technické parametry podle výrobce:
Délka7,90m
Délka na vodorysce7,20m
Šířka2,40m
Ponor min.0,40m
Ponor max.1,93m
Vodní zátěž680kg
Hmotnost bez zátěže1020kg
Počet kójí6
Motor přívěsný min/max5-50k
Kapacita vodní nádrže38 l
Hlavní plachta 14m2
Kosatka 100%12m2
Genua 150%19m2
Spinakr 33m2


Autor zpracoval článek podle firemních materiálů.

Petr Zajíček

<< Předchozí

Přehled článků