Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Američané potopili novou jachtu, připravovanou na Americký pohár
 
      Jeden z trojice amerických týmů, které budou na jaře příštího roku svádět boj o nejstarší sportovní trofej na světě - jachtařský Americký pohár - potopil novou loď za pět miliónů dolarů.

 
Loď devětapadesátiletého Dennise Connera ztratila necelé dva kilometry od břehu u kalifornského Long Beach kormidlo a vzniklým otvorem začala rychle nabírat vodu. Než se stačila posádka čtyřiadvacet metrů dlouhé jachty vzpamatovat a začít s odčerpáváním vody, loď se potopila. Nad hladinu vykukovala podle šéfky pobřežní hlídky Cathy Harveyové jen špička stěžně. Jachta klesla do hloubky šestnácti metrů, odkud byla o několik hodin později vyzvednuta a dopravena do doků.

Conner je zkušený mořský vlk a Americký pohár vyhrál už čtyřikrát. Nejnovější loď jeho týmu Stars and Stripes byla na vodu spuštěna teprve 26. května. Zatím poslední ročník Amerického poháru vyhráli před dvěma lety Novozélaďané. Ti získali putovní trofej, kterou před 149 lety věnovala prvním vítězům závodu britská královna, vůbec poprvé v historii. Teprve podruhé se stalo, že pohár nezískali Američané. V osmdesátých letech ukončili naprostou nadvládu jejich lodí v soutěži Australané. V roce 1987 se však pohár stěhoval znovu do Ameriky.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>