Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Chystá se pokus o překonání Pacifiku na rákosovém voru
 
      Ještě v únoru se americký dobrodruh Phil Buck a jeho osm kolegů chystá na pokus o historicky první překonání Pacifiku na rákosovém voru. V roce 2000 se Buckovi jako prvnímu na světě podařilo doplout na stejném typu plavidla z Jižní Ameriky na Velikonoční ostrov, což je asi čtvrtina předpokládané trasy přes oceán.

 

Vor, se kterým by měli účastníci výpravy vyrazit na cestu 22. února z Chile do Sydney, se zatím staví na chilské písečné pláži. Úsek dlouhý 18.350 kilometrů musejí nadšenci zdolat zhruba za šest týdnů, než loď nasákne vodou natolik, že se potopí. "Je to závod s časem, protože se toto plavidlo nakonec zcela potopí, ale věřím, že to zvládneme," říká Buck.

Plavidlo zvané Viracocha, což v jednom z jihoamerických domorodých jazyků znamená "Bůh Slunce", je kopií vorů používaných předinckými civilizacemi na jezeře Titicaca na rozhraní Bolívie a Peru. Osmatřicetiletý biolog Buck z amerického státu Massachusetts je pevně přesvědčen o tom, že tyto kultury byly schopné brázdit oceány a mohly osídlit Velikonoční ostrov a další části Polynésie. Podle dosud nejrozšířenější teorie dospěli k ostrovům v jižním Tichomoří jako první Asiaté. "Nikdo nevyzkoušel skutečné schopnosti těchto lodí. Nesnažím se dokázat, že do Polynésie dopluli jako první Jihoameričané. Pokoušíme se jen dokázat, že je možné, že se na některé z těchto ostrovů vypravili, i když tam třeba nebyli první," řekl.

Posádka se bude živit hlavně rybami, které si uloví cestou, a jídelníček doplní zásobami naloženými na pevnině. Každý člověk by měl dostat denně asi tři litry vody. Zásoby by měly být doplněny na Velikonočním ostrově. Přebývat bude posádka v malé dřevěné kajutě vztyčené na rákosovém základu. Největším nebezpečím pro vor jsou bouře, které by mohly kostru plavidla roztrhnout nebo ho předčasně potopit. Pouze jeden z členů posádky je námořník, další účastníky výpravy, mezi nimiž jsou například bolivijský stavitel rákosových vorů, chilský odborník na uzly, americký obchodník, francouzsko- italský amatérský biolog či německý internetový specialista, spojuje především touha po dobrodružství.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>