Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Námořní plavba i bez lodí zvýšila zisk o třetinu na 115 milionů
 
      Česká námořní plavba, která je v současnosti bez lodí, loni zvýšila zisk o 26 procent na 115 milionů korun. Firma, která poslední námořní loď prodala v roce 1998, se v posledních letech zabývá hlavně správou a pronájmem vlastních nemovitostí v tuzemsku i v zahraničí.

 
Představenstvo firmy navrhne na valné hromadě 6. června většinu zisku použít na úhradu ztrát z minulých let. Pět procent částky by měl získat rezervní fond. Výnosy firmy loni výrazně stouply z předloňských 107 milionů na 1,5 miliardy Kč. Za prudkým růstem však podle předsedy představenstva Winklera stojí účetní operace. Námořní plavba stále neopustila myšlenku na obnovení námořní flotily. "Bude to záležet na tom, jak budou akcionáři ochotni investovat," uvedl Winkler. Nákup lodí však bude také souviset s atraktivitou námořního trhu, který se potýká s přebytkem kapacit.

Námořní plavba v roce 2001 odkoupila podíly od firem Glomar Trading, Daventree a Norkema Holdings, které byly spřízněné s Viktorem Koženým. Ty se staly vlastníky majority v ČNP po první vlně kupónové privatizace a pod jejich vedením firma rozprodala všech 18 lodí své flotily. Aktiva společnosti od roku 1998 klesla z 2,38 miliardy Kč na zhruba 240 milionů Kč. ČNP tak získala přes 85 procent vlastních akcií a následně snížila základní kapitál o miliardu na 250 miliónů korun.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>