Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
ČSAVS: Vodní skútr je před zákonem stejná loď jako motorák
 
      23. dubna - Praha - Podle představitelů ČSAVS (Česká sportovní asociace vodních skútrú) náš stát diskriminuje majitele vodních skútrů,

 
když za aktuální legislativní situace prakticky znemožňuje v Čechách jejich plavbu. Prohlásil to mimo jiné ve svém vystoupení místopředseda asociace Roman Ernest na včerejší tiskové konferenci.
Ačkoli totiž současná legislativa dává šanci majitelům vodních skútrů na našich vodách jezdit, ukládá jim na druhé straně celou řadu povinností a vymezuje striktně podmínky, za nichž je plavba možná. Jejich splnění je jednak příliš zdlouhavé a jednak dokonce i v rozporu s jinými platnými zákony. Podle starostky městyse Štěchovice Miloslavy Vlkové, je dokonce nepředstavitelné, aby za situace, kdy je odpovědnost za povolování na místní samosprávě, takové rozhodnutí sama vydala. Podle Vlkové nemůže být takové vydáno rozhodnutí totiž vydáno, když pozemky související s vodními plochami jsou ve správě Povodí a akce na samotné vodě se povolují ve Vodoprávním řízení.
Zástupci ČSAVS poukazují dále na to, že ačkoli na jedné straně mají v ruce od státu platné doklady ke svému sportovnímu nářadí, v nichž se píše, že se jim plavba na českých vodách povoluje, platná legislativa dlouhodobě normální ježdění neumožňuje.

Za této situace byly na včerejší tiskové konferenci vyhlášeny protestní akce, kterými hodlají státní správu přimět k jednání o nápravě. Ty budou ohlášeny vždy prostřednictvím ČTK a budou zahrnovat demonstrace před sídlem vlády ČR a spanilou jízdu Prahou. Zástupci ČSAVS přítomné novináře ujistili, že zatím ale provoz v Praze blokovat nehodlají. Zástupci ČSAVS zároveň informovali o dalších, právních krocích, které ve své věci podnikli.

Za naši redakci k tomu dodáváme, že s argumentací ČSAVS souhlasíme. V podobné legislativní pasti se ocitli i majitelé motorových člunů, kterým byla zákonem zakázána plavba ve skluzu a to za použití velmi podobné demagogické argumentace. Majitelé motorových lodí i vodních skútrů jsou plnoprávní občané, kteří mají pro řízení těchto lodí příslušná oprávnění a musejí respektovat platné předpisy. Za těchto podmínek podle nás neexistuje zákonný důvod pro stávající nesmyslné restrikce.

Petr Zajíček - redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>