Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Ruský generální prokurátor bude osobně vyšetřovat havárii Kursku
 
      Ruský generální prokurátor Vladimir Ustinov osobně zahájí vyšetřování příčin havárie jaderné ponorky Kursk, která loni v srpnu explodovala v Barentsově moři se 118 námořníky na palubě. Před odjezdem do Rosljakova, kde se nyní nachází vrak zničeného podmořského plavidla, řekl, že "tajemství zkázy ponorky bude odhaleno". Ustinov se předminulý týden setkal s prezidentem Vladimirem Putinem, který jej pověřil vyšetřováním příčin katastrofy.

 
"Je to nezbytné především proto, abychom zjistili, proč se stala tragédie, v jejíž důsledku padla hrdinskou smrtí celá posádka," uvedl. Dodal, že zjištění příčin je nezbytné také k tomu, aby život námořníků nebyl v budoucnu vystaven riziku při službě na podobných ponorkách. Ponorka Kursk byla dnes oddělena od nákladní vlečné lodi Gigant-4. Horní paluba byla podle agenturních zprav odhalena. V minulých dnech měla být z vnitřku plavidla vytlačena voda. Zatím není jasné, kdy specialisté začnou pracovat uvnitř havarovaného trupu. Jako první by tam měli vstoupit příslušníci biologické a radiační chemické služby Severní flotily. Ti mají zhodnotit radiační pozadí.
Ponorka se nachází v plovoucím doku PD-50 v loděnicích v Rosljakovu poblíž Murmansku, kam byla přesunuta o víkendu. Předpokládá se, že uvnitř jednoho z úseků je přinejmenším jedenáct těl námořníků. Z devátého úseku bylo zhruba před rokem vyproštěno dvanáct námořníků a v kapse jednoho z nich byl nalezen lístek s poznámkou, že je jich tam 23. Ostatky mohou být také v dalších částech ponorky. Na vyšetřování bude pracovat asi čtyřicet pracovníků prokuratury, deset expertů a soudní lékaři. Velení Severní flotily objednalo zhruba sto zinkových rakví, v nichž mají být pohřbeny ostatky námořníků. Požádalo přitom příbuzné obětí, aby do Severomorsku zatím nejezdili. Některé vdovy se tam ale nacházely již v době, kdy byla ponorka vytažena k mořské hladině a dopravena do doku Rosljakovo poblíž Severomorsku.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>