Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Německo: Hořící loď s 1800 tunami kyseliny dusičné se potopila
 
      Nákladní plavidlo s 1800 tunami kyseliny dusičné, které dnes ráno vzplanulo na Rýnu poblíž Krefeldu-Ürdingenu na západě Německa, se večer potopilo. Oznámily to místní orgány s tím, že nebezpečí zamoření řeky je malé. Přes uhašení požáru a snahu chemičky Bayer, které zásilka patřila, se všechen náklad lodi zatím nepodařilo přečerpat.

 
Loď však dosedla na mělké dno u přístavního mola, její vrchní část je viditelná a přečerpávání bude pokračovat. Ani Rýnu údajně nehrozí velké nebezpečí, protože kyselina dusičná je snadno ředitelná a v množství vody, jaké obsahuje řeka, rychle ztrácí nebezpečnou koncentraci. Přesto byl již ráno vyhlášen mezinárodní poplach od Krefeldu až po Rotterdam v Nizozemsku.
Každá obec podél řeky byla varována faxem, všechny čistírny vod v úseku byly uzavřeny, aby kyselina nepoškodila jejich biologické kultury pročišťující odpadní vody. Řeka nadále zůstává pro lodní provoz v obou směrech uzavřená Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Ve vzduchu nad místem nehody bylo sice po určitou dobu cítit dusičné plyny a policie proto vyzvala obyvatele blízkých obcí, aby z preventivních důvodů nechali okna svých obydlí uzavřená. Již během dne však zápach zmizel a testy prokázaly, že obyvatelstvu nehrozí žádné nebezpečí. Čtyři školy a osm mateřských školek v okolí však zůstalo pro jistotu mimo provoz. Požár byl vyvolán únikem asi 15 tun kyseliny z nádrží do nitra lodi, asi netěsným potrubím. Kyselina zřejmě proleptala bok lodi, proto došlo k jejímu potopení. Na likvidaci katastrofy pracuje kromě zaměstnanců závodu na 150 hasičů, především na hasičských a čerpacích lodích.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>