Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Sasové chystají modernizaci lodí
 
      Sasové dávají přednost investicím do železničního spojení před budováním jezů na dolním Labi. Společně s českým ministerstvem životního prostředí požádají Evropskou unii o peníze na železnici a modernizaci lodí. "Je lepší měnit lodě než řečiště," shodli se dnes na tiskové konferenci v Praze ministr životního prostředí Miloš Kužvart a jeho saský protějšek Steffen Flath.

 
Sasové se obávají, že ustálení vodní hladiny po plánované výstavbě vodních stupňů v Malém Březně a Prostředním žlebu povede k zániku fauny a flóry v německých nivách řeky. O vlivu jezů na saskou přírodu budou podle dnešní dohody jednat Češi a Němci na expertní úrovni. "Až po uzavření těchto jednání vydáme stanovisko," řekl Kužvart po setkání s Flathem. Zdůraznil také, že jeho úřad ještě nikdo nepřesvědčil o efektivnosti výstavby jezů. Stavbu prosazuje ministerstvo dopravy. Flath od investice ve výši šesti miliard korun zrazoval, přičemž tuto cenu považuje za podhodnocenou.

Připomněl zároveň, že podobný problém řešilo Německo počátkem 90. let. "Náklady nejsou úměrné tomu, jaký vliv by měly stavby na rostliny a živočichy," konstatoval. Namísto lití peněz do spoutání řeky Flath nabízí rozšíření železničního spojení, zejména takzvané RoLy (Rollende Landstrasse), po které jsou převáženy kamióny mezi Lovosicemi a Drážďanami. V rozhovoru s Kužvartem padl i návrh, aby se překladiště RoLy vybudovala také v Praze a v Berlíně. Kužvart sliboval, že stanovisko ke kontroverzním stavbám vydá jeho úřad v lednu. Jednání s Němci prodlouží dobu přípravy dokumentu o měsíc.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>