Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Z vraku jaderné ponorky Kursk jsou vyprošťovány rakety
 
      Odborníci v loděnicích v severoruském městě Sněžnogorsku začali odstraňovat z vraku jaderné ponorky Kursk poškozené kontejnery s raketami.

 
Tyto rakety s plochou dráhou letu, z nichž některé mají bojové hlavice, budou později demontovány a hlavice z nich budou vyňaty. Sdělil to dnes velitel ruské Severní flotily Gennadij Sučkov.

Specialisté dosud vyprostili čtyři ze sedmi kontejnerů s raketami. Když se v srpnu 2000 ponorka Kursk v Barentsově moři potopila, bylo v ní 22 raket Granit. Všech 188 mužů na palubě tehdy zahynulo. Rakety v nepoškozených kontejnerech byly vyňaty už loni. Podle Sučkova jsou rakety dlouhé deset metrů, váží sedm tun a mají dolet 550 kilometrů. Ruská vláda minulý týden oznámila, že výbuchy, které zničily ponorku, byly způsobeny únikem paliva z torpéda.

Komise pověřená objasněním incidentu tímto verdiktem ukončila téměř dvouleté citlivé vyšetřování jedné z nejhorších katastrof v Rusku po rozpadu Sovětského svazu. Kursk byl podle závěrečné zprávy komise zničen poté, co druhý výbuch odpálil části zbrojního arzenálu skladovaného v první sekci ponorky. Rusko již vyřadilo všechna torpéda tohoto typu, jejichž pohonnou látkou je vysoce výbušný kysličník vodičitý, z arzenálu vojenského námořnictva.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>