Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lední jachty na Máchově jezeře
 
      Kdo by si myslel, že jachting je čistě letní sport, moc by se mýlil. Kromě klasického jachtingu, který se jezdí od jara do podzimu, existuje pro ty, jimž to nestačí, také jachting lední.

 
S ledním jachtingem jsem se znovu po letech setkal opět včera na pohárovém závodě na Máchově jezeře, kde touto dobou panují pro tento sport ideální podmínky. Jezero je dostatečně zamrzlé, led hladký a sněhová pokrývka zanedbatelná.

v plné jízděNa startu první rozjížďky naplánovaném na jedenáctou hodinu se sešlo celkem deset lodí.Kvůli nedostatku větru se ovšem do 14,00 odjely jen dvě z vypsaných osmi.



před klubem na voděRozdílů oproti klasickému jachtingu je tady celá spousta. Tak například do rozjížďky závodníci startují podle pořadí, ve kterém dojeli v té předchozí. Do první rozjížďky se startovní místo losuje. Při startu závodník loď roztlačuje a do lodi nasedá v plné rychlosti. K tomu účelu závodníci nosí boty s hřeby. Závodníci celou trasu proti i po větru křižují s velmi dotaženou plachtou. Rychlost lodě je tady značně vyšší než obvykle. Jezdit lze obvykle do větru o síle cca 10m/s. Opravdoví borci jsou schopni jezdit i za 15-ti metrového větru, ale to je opravdu jen pro znalce.
po rozjížďceTaké kormidlování lodě je úplně jiné. Loď se řídí přední bruslí, která je ovládaná kormidelní pákou z kokpitu. Závodník v lodi prakticky leží nohama napřed.
Rozjížďka se jezdí jen jako ?karusel?, a to obvykle na tři kola. I když návětrná ?bojka? byla umístěna prakticky přes celé jezero a foukal jen slabý vítr trvala jedna rozjížďka nejpomalejší lodi jen cca 20 minut.
Letošní zima ledním jachtařům zatím přeje, a tak hned na příští víkend je naplánován na Mácháči další závod.

Petr Zajíček

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>