Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Jules Verne Trophy ? Ellen je bez stěžně!
 
      V sobotu 23. Února skončily naděje týmu Kingfischer. Skipper lodě, Ellen Mc Arthur ve 22:22 GMT hlásí: ?Kingfischer 2 je bez stěžně! Posádka a loď jsou mimo nebezpečí? Vzápětí dodává: ?Vždy jsem doufala, že se mi takovýto hovor vyhne?

 
Krátce před nehodou loď Kingfischer 2 plachtila za příznivých podmínek ve větru 25-30 uzlů a 1,5 m vlnách pod plnou hlavní plachtou a spinakrem. Náhle, zcela bez varování se 39,5 m vysoký carbonový stěžeň začal kácet, spadl dopředu na levobok a cestou minul 3 členy posádky, kteří tou dobou pracovali na palubě.

Okamžitě po pádu posádka přerušila lanoví, ale přesto trosky stěžně mezitím způsobily na levoboku malou díru. Loď ovšem vodu nenabírá a je jinak v dobrém stavu, způsobilá další plavby. Na palubě zůstala ze stěžně pouze desetimetrová sekce. Důvody pádu stěžně však nejsou známy. Podle Ellen nic předtím nenasvědčovalo jakýmkoliv problémům se stěžněm. ?Plachtili jsme jen v mírně zvlněném moři. Právě stav moře bývá často příčinou pádu stěžně. Tady tomu nic nenasvědčovalo. Je to ke vzteku, ale zřejmě se nikdy nedozvíme, proč vlastně stěžeň spadl. Před vyplutím byl zcela nový, konstrukčně stejný jako na lodích Club Med, Orange a Team Explorer, které předtím již obeplutí zeměkoule úspěšně dokončily.?

Závod tak pro tým Ellen definitivně skončil. Loď zamířila do 2000 mil vzdáleného Perthu na provizorní oplachtění. Kingfischer 2 nepožádal o asistenci Australské záchranáře, protože je přesvědčena, že do přístavu dojede s obřím katamaránem bezpečně.

Team Kingfischer a redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>