Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Novozélanďané - debakl v Americkém poháru
 
      Nový Zéland se jen těžce vzpamatovává z porážky v jachtařském Americkém poháru. V souboji o nejstarší sportovní trofej na světě v neděli domácí tým prohrál se Švýcary, kteří jej navíc porazili na hlavu. Vláda už jedná o tom, jak týmu pomoci, aby trofej získal zpět.

 
Několikaměsíční soutěž je lukrativním podnikem, který má velmi příznivý vliv na ekonomiku. Podle odhadů vynesl letošní ročník ostrovnímu státu asi 560 milionů dolarů a pomohl jen v Aucklandu vytvořit 10.000 pracovních míst. Nový Zéland teď ale o Americký pohár přišel, protože právo pořádat další ročník přešlo na Švýcary. Novozélanďané, kteří vyhráli dvakrát za sebou, měli letos přichystanou novou loď. Před finále dokonce ještě vybírali ze dvou variací, ale jejich elegantní černý zázrak nakonec nevyhrál jedinou rozjížďku. Loď měla nový tvar a větší ponor, což se jí nakonec stalo osudným. Byla sice rychlá, ale současně nestabilní a nabírala ohromnou spoustu vody. První rozjížďku dokonce nedokončila.

Ministerská předsedkyně Helen Clarková sice odmítla, že by se vláda měla výrazněji podílet na financování týmu, do jehož rozpočtu letos přispěla téměř pěti miliony dolarů. Prohlásila ale, že stát pomůže finance sehnat a nevyloučila, že mezi sponzory budou i Evropané. "Myslím, že když vezmeme v potaz všechna plus, která to pro nás má, pak je jen v našem zájmu, abychom týmu pomohli," nechala se slyšet premiérka. "Na Novém Zélandu se rodí jedni z nejlepších jachtařů na světě," uvedla Clarková argument, proč věří, že se povede získat sponzory i odjinud.

Její slova dokazuje fakt, že vítězná jachta měla novozélandskou posádku. Za kormidlem stál Russell Coutts, který 'zběhl' z někdejšího úspěšného týmu, který vyhrál dvakrát za sebou. Coutts a pětice jachtařů, které si s sebou do švýcarského týmu přivedl, se během soutěže stali terčem nenávistných útoků. Novozélanďané je považují za zrádce a několikrát jim to dali otevřeně najevo. Coutts dokonce obdržel několik anonymních výhrůžných dopisů. "Pokud to bereme podle množství turistů, pak nám Americký pohár bude určitě chybět, ale přežijeme to," shrnul šéf úřadu pro turistický ruch v Aucklandu Graham Osborne.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>