Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Start závodu ?Pohár Niké? je za dveřmi
 
      Již za deset dní odstartuje v chorvatské maríně Agana Mistrovství České republiky v námořním jachtingu offshore. Letošní ročník se poprvé pojede na nových lodích E 36.

 
Po předchozích letech, kdy se Pohár Niké startoval tradičně z největší charterové základny na chorvatském pobřeží se letošní ročník přesouvá jižněji, do nově otevřené maríny Agana u Trogiru. Nové výchozí i cílové místo má zajistit ?klubovou? atmosféru závodu, kdy v komorním prostředí uzavřené maríny získá závod dokonalé zázemí. Také vybavení maríny lépe odpovídá záměrům pořadatele z hlediska organizace.

Naprostou novinkou letošního ročníku však jsou nové lodě Elan 36 , které po letech vystřídaly dosluhující Elan 31/33. Každý, kdo se na nich plavil ví, že rozdíly mezi těmito loděmi byly natolik veliké, že samotným losováním lodí se vlastně dal závod buď ztratit, nebo vyhrát. Mezi závodníky tento fakt pak byl nejednou bodem sváru. Ještě horší byla situace s lanovím a plachtami. Vlastně neexistoval závod, při němž by alespoň jedné z lodí nepraskl stěh a nevydržely plachty. K tomu všemu provozovatelé lodí si brzo našli výnosný byznys, když závodícím posádkám záměrně dávaly nejchatrnější oplachtění a nechávali si platit za opravy.

Trasa letošního ročníku Poháru Niké povede z prostoru startu před Aganou na Vis, kolem Palagruži zpět k pobřeží levobokem kolem ostrova Hvar a kolem majáku Hr. Mulo do cíle opět před Aganou. Takto vytyčená trasa měří cca 250Nm a může samozřejmě podle povětrnostních podmínek být na místě přizpůsobena. Mapa závodu zde.

O doprovod se budou starat 4 pořadatelské plachetnice E 45. Rozhodčí a pořadatelé na nich budou kontrolovat průjezdy okolo otočných bodů. Bezpečnost závodníků na moři má na starosti Kapitanát ve Splitu a vojenské námořnictvo.

Ze strany pořadatelů je postaráno i o propagaci závodu. Průběh mistrovství budeme sledovat z novinářské lodi, odkud budou přímo odesílány zprávy reportérem Českého rozhlasu 1 Radiožurnál. Kromě toho budeme sledovat boje na trati i my a na našich stránkách si tak budete moci prohlédnout čerstvé fotky a přečíst nějaké ty drby. Doufám, že připojení bude fungovat, jinak budeme muset do přístavních internetových kaváren.
Průběh závodu bude natáčet několik profesionálních kameramanů. Výsledky jejich práce budou po návratu sestříhány a následně bude vytvořen krátký film, který se nám, jak doufáme, podaří prosadit do televizního vysílání.

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>