Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Michal Maier -s umístěním jsem spokojený nebyl, dal jsem si cíl do deseti..
 
      9. září - Michal Maier plánoval na olympiádě v Aténách umístění do první desítky, kolize, kterou na startu způsobil estonský finař, ale připravila Michalovi horké chvilky. Michal se na Lipně připravuje na MČR kajutovek, které se pojede tento víkend, a při té příležitosti nám odpověděl na otázky týkající se olympiády a jeho dalších jachtařských plánů?

 
Redakce Ré
Jak jsi se připravoval na olympiádu?

Michal Maier
Myslím, že jsem se připravoval velice dobře, v posledních čtrnácti dnech před olympiádou jsem stále zvažoval, jakou plachtu z poslední selekce, kterou jsem zvolil, vybrat, to bylo jediné, čím jsem si nebyl jistý, jinak materiálem jsem byl připraven velmi dobře a po stránce fyzické jsem byl celkem v pohodě.

Redakce Ré
Měl jsi možnost před závodem trénovat?

Michal Maier
Samozřejmě, přijel jsem o trochu dříve, možná jsem byl na místě jako jeden z prvních finařů, na druhou stranu musím říci, že ostatní byly v Aténách trénovat o dva měsíce dřív, to jsem předem vyloučil, horko mne příliš netáhne. Trénink jsem pojal jako jeden blok a nějaké hodiny na vodě před závody najezdil, což bylo myslím celkem přínosné.

Redakce Ré
Jaka pozitiva a negativa jsi vnímal na olympiádě?

Michal Maier
Samozřejmě už jenom nominovat se na olympiádu je pro každého, kdo tam jede, velmi příjemné a fajn, člověk si splní svůj cíl, který si vnitřně stanovil. Jinak olympiáda je jeden z dalších závodů, ovšem trochu důležitějších, je více sledovaný, ale prakticky zde závodí ti samí lidé, se kterými se potkávám celý rok. Někteří moji kamarádi, o kterých jsem si myslel, že se na olympiádu dostanou, se nakonec nekvalifikovali, protože některé asociace mají limity o trošku vyšší, než jsou ty národní, což bylo trochu zvláštní.
Olympiáda ? je fajn se po čtyřech letech opět setkat o ostatními závodníky z jiných sportovních odvětví, ale zažil jsem již hezčí regaty, než olympiádu.

Redakcé Ré
Zdáli se Ti rozhodčí spravedliví?

Michal Maier
Tentokrát mne nechali v klidu, sice jak se říká, trochu mi dýchali na záda, snad se mezi sebou dohodli, že mi dají pokoj, protože jsem se s nimi speciálně letos a vloni tolik natrápil, že je to snad již přestalo bavit. Bylo naopak velmi zábavné, když při setkání s novináři přišel hlavní rozhodčí, který mi dával nejvíc zabrat, a žádal mne o tričko?:))

Redakcé Ré
Byl jsi spokojený se svým umístěním?

Michal Maier
S umístěním jsme spokojený nebyl, dal jsem si cíl do deseti, možná to mohlo být v klidu, ale trochu jsem se potácel s kolizemi.. Nejsem z těch, kteří stále protestují a vymýšlejí bodíčky, ale přesto jsem to nejspíš v jeden moment udělat měl, když jsem měl kolizi s Estoncem, který náš pěkně zničil na startu, každý bod je pak velice důležitý. V ten moment mi scházelo nějakých šest bodů do desítky ? měl jsem to udělat.

Redakce Ré
Jaké jsou Tvoje ambice a plány v jachtinku na příští období?

Michal Maier
Tento víkend máme tady na Lipně závod kajutovek, i když jsme na nich tento rok moc nejezdili, loni jsme trénovali dost, ale vzhledem k podmínkám na Lipně jsme trénovali na Mácháči, což není příliš ideální voda na trénování s velkou lodí. Jinak u Finu byl chtěl zůstat dál, závody ale omezím oproti minulým rokům na čtyři závody Eurolypm, jestli se nominuji, tak i ME, pokud to nevyjde, nebudu z toho nervózní. V současné době mám nabídku na Americký pohár v italském týmu, takže po skončení Mistrovství na Lipně odjíždím na Sicílii a v úterý začínáme ?Jak to všechno bude, to nikdo dopředu neví, ale samozřejmě tlak na obsazení místa na lodích je neskutečný a já jsem rád, že si mne vybrali. Nevím, proč zrovna sáhli po mně, ale uvidíme?:))

Michal Maier
Narozen: 1964
YCR Jachting Roudnice nad Labem

Závody 2004

Gold Cup (MS Finn) Rio de Janeiro
Expert Olympic Garda 2004 Riva del Garda
Trofeo SAR Princesa Sofia Mallorca Cena Roudnice Máchovo jezero
Finn European Championship La Rochelle
SPA Regatta Spa Holandsko
World Finn masters 2004 Francie Mistrovství rakouska UYCA
Kieler Woche Kiel, Německo
Intervela Riva del Garda
Athens 2004 Olympics Atény


Třída Finn
Posádka 1 osoba
Od věku min. věk 14 let
Do věku neomezen
Kód 02
Délka 4,5 m
Šířka 1,51 m
Plocha plachet 10 m2
Hmotnost celková 145 kg
Hmotnost trupu 105 kg
Ponor 0,15 m
Ponor s ploutví 0,85 m
Výška stěžně 6,9 m
Poznámka Olympijská třída
WWW mezinárodní asociace třídy
http://www.finnclass.org

redakce Ré, technická data ČSJ

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>