Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
2. února - Lenka Šmídová přes svůj úspěch na Laseru radial chce zkoušet 470ku
 
      Lenka Šmídová sice jela Světový pohár v Miami na lodi v třídě Laser Radial, ale pořád platí, že by chtěla zkusit dvouposádkovou třídu 470. O tom uvažovala již v Americe, ale nesehnala kvalitní posádku.

 
Na startu první regaty po zisku stříbrné medaile na olympiádě v Aténách obsadila třetí místo. "Musím přiznat, že po čtyřměsíční přestávce jsem přeci jen nebyla na lodi jako doma, ale zlepšovala jsem se každým dnem," napsala. Lenka Šmídová by se chtěla vrhnout na třídu 470 a základy hodlala položit v Miami. "To se mi bohužel nepodařilo, jelikož Američané měli tento závod jako kvalifikaci do národního týmu," vysvětlila, proč nesehnala posádku. Zkusila třídu Laser Radial, která je oproti Evropě podstatně jednodušší. "Je méně technická, ale fyzicky náročnější," uvedla závodnice z Neratovic. Optimální váha na Radialu je zhruba 74 kg, jenže Šmídová je o třináct kilogramů lehčí. "To je jeden z hlavních důvodů, proč dávám přednost třídě 470," uvedla.

V konkurenci čtyřiadvaceti lodí z USA, Kanady, Peru a Chile soupeřila o výhru s Paige Raileyovou a Annou Tunnicliffeovou. V USA se Laser Radial jezdí v rámci vysokoškolského jachtingu, a proto měly Američanky náskok v ovládání lodi a ve vyšší fyzické váze. "Já jsem naopak měla výhodu v delší závodní praxi a zkušenostech, což vedlo k zajímavým soubojům," řekla Šmídová a na mysli měla zvlášť poslední tři rozjížďky v bouřce se silným větrem a deštěm. Devětadvacetiletá závodnice nakonec skončila bronzová s minimálním odstupem za americkými jachtařkami. "Bylo pro mě velmi přínosné oprášit si závodní zkušenosti a ujasnit si, že pokud bych chtěla přemýšlet o Laseru Radial jako o olympijské třídě, musela bych podstatně přibrat na tělesné váze," uvědomila si.

V únoru se Lenka Šmídová chystá zkompletovat plachetnici třídy 470 a v následujících dvou měsících by ráda začala s tréninkem někde v Evropě. "Asi v Chorvatsku a v Itálii," upřesnila. "Počítám s tím, že tato sezona na 470 bude zasvěcena tréninku, nalezení vhodné posádky a sžití se s novou lodí," řekla Šmídová. V červnu se zúčastní na Sardinii závodu "Match Racing" pro olympijské medailisty z Atén. Soutěžit se bude na tří- a čtyřposádkových kýlových plachetnicích. "Měla bych jet s přítelem Markem Mendelblattem a mým bývalým trenérem Stevenem Ericksonem, olympijským vítězem z Los Angeles 1984," dodala Lenka Šmídová.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>