Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
David je v cíli. 3.místo!
 
      27. října - David Křížek (Atlantik FT) je po 20 denní plavbě sólo v cíli v brazilském Salvadoru. Jeho 3. místo v této etapě znamená i celkové třetí místo v závodě Minitransat. Obrovský úspěch pro český jachting a pro Davida osobně.

 
David Křížek včera doplul do cíle druhé etapy. V cíli se cítil, když pomineme pochopitelně obrovskou únavu, v dobré pohodě i přes dlouhou a nesmírně náročnou osamělou plavbu. Poslední úsek plavby před cílem byl navíc díky nestálému větru velmi náročný i na psychiku. Skvělým výsledkem v první etapě a ?bednou? ve druhé se rázem David kvalifikoval mezi favority a skončil v kategorii sériových lodí na neuvěřitelném celkovém třetím místě.(Výsledky jsou zatím neoficiální do konečného vyjádření mezinárodní JURY). Za Davidem tak skončilo mnoho závodníků zvučných jmen, přičemž celá spousta z nich jela na lodích v kategorii prototypů, které jsou nesrovnatelně rychlejší. O to cennější Davidův výsledek je.

Z hlediska nás, kteří jsme jeho výkon denně sledovali na internetových stránkách pořadatele závodu, kde bylo možno sledovat na mapě průběh závodu a komentovanou předpověď počasí byl závěr závodu rovněž velmi nervující. Ještě v úterý jsme na této mapě mohli vidět Davida na 2. pozici mezi sériovými loděmi v prakticky bezprostředním souboji s dalšími čtyřmi loděmi. Od té doby však přestaly jak mávnutím proutku jednotky na těchto lodích fungovat a tak pozici Davida jsme mohli jen odhadovat. Důležité ovšem je, že se porucha týkala jen tohoto modulu a loď Davida spolehlivě dovezla na tomto neuvěřitelném místě do cíle.

Pro celý český jachting tím David udělal neuvěřitelný kus práce a docílil obrovského potenciálu, který již přitáhl a ještě zcela jistě nyní přitáhne k tomuto nádhernému sportu nové jachtaře jdoucí za velkým vzorem.

Jachting je pro diváky, zejména nezasvěcené, sportem, řekněme neatraktivním. Potíž je v tom, že závod se odehrává na obrovské vodní ploše, která je ze břehu nepřehledná. Jediným způsobem, jak jachtaře vidět závodit je pozorování z doprovodné lodě.

"U nás to je téměř masový sport, jenom to není tak prezentováno v médiích," říká o jachtingu jinými slovy totéž jeden z jeho fandů, Josef Ovčička, z Příbrami. "Přece jenom - lidé z břehu nás moc sledovat nemohou, protože lodě prostě odjedou pryč," poznamenává lakonicky.

Menší lodě jezdí v tuzemsku, například na Lipně nebo na Nechranicích, další závody se ale odehrávají na moři. "Jenom Češi pořádají na 15 závodů v Chorvatsku, kde se jezdí kromě mistrovství republiky v námořních plachetnicích i rekreační závody," podotýká Ovčička. V jednom závodě se sejde kolem čtyř desítek lodí, což představuje na tři stovky účastníků.

Plavba na jachtě přitom už dávno není jen výhradní doménou milionářů. Jachtu je dnes možno si pronajmout, a dokonce v ní i soutěžit. "Můžete si zaplatit i loď s kapitánem a vyrazit na závod třeba s partou kamarádů," dodává Ovčička.

Davidovo zápolení s nevyzpytatelnými vlnami Atlantiku v rámci 30. ročníku závodu Transat 6,50 si nenechal ujít žádný z českých příznivců jachtingu. Žádný jiný český jachtař zatím v tomto závodě nestartoval. Kromě toho je David prvním českým jachtařem od dob legendárního Richarda Konkolského, který v sólo závodě překonal Atlantik. Richard Konkolski ve své době startoval na vlastnoručně postavené lodi jménem Niké, která je nyní vystavena v budovaném muzeu námořního jachtingu. Niké můžete vidět v podolském přístavu. Více o Richardu Konkolském si můžete přečíst zde:
http://www.lode.cz/re/clanek.php?rub=5&ID=1411

Případně navštívit přímo jeho stránky:
www.sevenoceans.com

Účastníci tohoto transatlantického závodu nemají možnost komunikovat se svým týmem, jsou odkázáni jen na vlastní schopnosti a přípravu. Lodě, na nichž přeplouvají oceán, jsou jen 6,5 metru dlouhé a tři metry široké a mají limitovaný počet jednotlivých plachet. Proto závodníci musejí velmi pečlivě hlídat i materiál.

Pro další informace o závodě Minitransat můžete přejít přímo na stránky pořadatele www.transat650.org nebo navštívit web Davida www.transat650.org

redakce Ré a ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>