Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
MS LT Cadet - české posádky vybojovaly 12. a 14. místo
 
      Buenos Aires, 05. ledna 2009. 04. ledna 2010 v Buenos Aires skončilo MS lodní třídy Cadet 2009 vítězstvím argentinské smíšené posádky Clara Cosentino a Cristóbal Billoch.

 
Česká dívčí posádka Johana Kořanová (YC Neratovice) a Sára Tkadlecová (Jachtklub Toušeň) si z Buenos Aires odváží celkové 12. místo a smíšené posádka Michal Kliment (YC Neratovice) a Anna Vallová (LS Brno) 14. místo.

Po šesti závodních dnech a 12 rozjížďkách skončilo v pondělí 4. ledna v Buenos Aires mistrovství světa lodní třídy Cadet 2009. Titul mistrů světa patří smíšené argentinské posádce Clara Cosentino a Cristóbal Billoch, vicemistry světa se stala anglická posádka Brewer Christopher a Acock Ole. Třetí místo náleží australské sourozenecké dvojici Alec a Samantha Bailey. Českou republiku reprezentovaly dvě posádky, které se ve světové konkurenci rozhodně neztratily. Dívčí posádka Johana Kořanová a Sára Tkadlecová si z Argentiny odváží celkové 12. místo a Michal Kliment s Annou Vallovou 14. místo.

Nejlepšího výsledku dosáhli Michal Kliment a Anna Vallová v desáté rozjížďce, ve které obsadili 4. místo a z druhé rozjížďky si připsali 9. místo. Johana Kořanová se Sárou Tkadlecovou zabodovaly 6. místem ve čtvrté rozjížďce, 8. místem ve dvanácté rozjížďce a dvě 10. místa si připsaly v páté a deváté rozjížďce.

Vedle dobrého výsledku si české posádky odváží i mnoho jachtařských zkušeností. Před zahájením mistrovství světa čeští závodníci sbírali zkušenosti během sedmi tréninkových dnů pod dohledem argentinského trenéra Federica Travascia. Trénink i mistrovství světa se konalo v Buenos Aires v ústí řeky Rio de la Plata, které je nejširším ústím řeky do moře na světě. Přestože tedy v přístavu je stejně rušno jako ve velkých námořních přístavech, voda je zde stále sladká.

Jachtařská voda v Buenos Aires je charakteristická poměrně malou hloubkou okolo tří metrů a velmi silnými proudy až 30 m/min. Díky tomu vznikají za silnějšího větru krátké a mnohdy nepravidelné vlny, které vyžadují velmi dobrou techniku jízdy na lodi. Po celou dobu jachtařům přálo počasí, které bylo převážně slunečné a větrné.

Závodní flotilu mistrovství světa lodní třídy Cadet tvořilo 35 lodí z Argentiny, Austrálie, Belgie, Holandska, Velké Británie a České republiky. Pořadateli mistrovství byly argentinský klub Yacht Club Argentino a národní asociace Asociación Cadet Argentina, pod záštitou mezinárodních asociací International Cadet Class and the International Sailing Federation (ISAF).


Odkaz na celkové výsledky MS Cadet 2009, Buenos Aires, Argentina http://www.yca.org.ar/Popup.aspx?Id=892


Dodatečné informace:
Posádku lodní třídy Cadet tvoří dva závodníci ve věku do 17 let ? kormidelník a kosatník. Loď je dlouhá 3,22 m a váží 54 kg.

Jitka Tkadlecová

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>