Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Jak připravit loď na sezónu?
 
      Teplota stoupá a slunce opět začíná svítit. Je čas vyrazit na loď. Před jejím spuštěním na vodu je důležité provést nezbytné kontroly.

 
Údržba motoru
Provedli jste již před zimou nutné opravy motoru? Pak často stačí jednoduchá kontrola. Protože motor dlouho nefungoval, může se stát, že je nutná údržba. Filtry by se měly po sezóně měnit každý rok, stejně jako motorový olej. Kromě toho je třeba zkontrolovat několik detailů:

Správné napnutí klínového řemene
Je na lodi přídavný klínový řemen?
Chladicí kapalina
Hladina oleje
Baterie
Zpětný chod
Kontrola anod

Anody byly nainstalovány, aby se zabránilo poškození nebo dokonce opotřebení kovových součástí vaší lodě. Jejím umístěním nemá galvanická koroze šanci zasáhnout hřídel lodního šroubu, lodní šroub nebo kormidlo. Anody slouží jako obětní systém a přitahují galvanickou korozi. Každoroční kontrolou anod a jejich případnou výměnou si můžete být jisti, že váš hřídel vrtule, lodní šroub nebo kormidlo nebudou postiženy. Ukázalo se, že anody jsou nepoškozeny? Pak tato nebude fungovat.

Chraňte podvodní trup před řasami, mušlemi a škeblemi.
Během plavební sezóny se řasy, mušle a škeble rychle chtějí uchytit na laterálu /zanořených částech/ trupu vaší šalupy nebo motorového člunu. Když se tak stane, trup již není hladký a vaše šalupa nebo motorový člun spotřebuje více paliva. Je to proto, že loď má ve vodě větší odpor. Antifouling je podvodní nátěr, který zajistí, že řasy a mušle nemají šanci přilnout k podvodnímu trupu vaší lodi. Každoročním natíráním šalupy nebo motorového člunu antifoulingem nemají řasy, mušle a škeble šanci. Používejte výhradně ekologické produkty.

Kontrola hřídele lodního šroubu
Kromě zanášení podvodního trupu může docházet k růstu i na hřídeli lodního šroubu. Proto před vplutím lodi do vody zkontrolujte, zda je čistý. Poté můžete také ihned zkontrolovat, zda není na hřídeli lodního šroubu příliš velká vůle.

Je elektřina stále v pořádku?
Nesprávné zapojení elektronického zařízení může mít nedozírné následky. Před spuštěním lodi na vodu je důležité zkontrolovat elektroniku na palubě, zda není poškozená. Kontrola osvětlení je také jedním z úkolů při přípravě lodě.

Lana připravená k plavbě
Nezapomněli jste vyměnit/doplnit chybějící nebo přetržená lana? Před vyplutím zkontrolujte, zda jsou na palubě všechna lana. Zkontrolujte, zda jsou kotevní lana, výtahy, plachty a další lana stále v dobrém stavu. Je vše kompletní, ale je lanoví velmi znečištěné? To můžete snadno vyprat v pračce při nízké teplotě.

Bezpečnostní vybavení
Pokud se dostanete do nebezpečné situace, může být použití bezpečnostního vybavení klíčové. Vždy se ujistěte, že je v pořádku. Jednou z povinných bezpečnostních výbav na palubě je záchranná vesta pro každého cestujícího. Zkontrolujte následující věci:

Automatickou vestu můžete zkontrolovat na těsnost tak, že ji napumpujete pumpičkou na kolo.
Po každém použití vyměňte plynovou kartuši a solnou tabletu.
Nepoužitou tabletu soli vyměňte po 2 letech.
Zvažte kartuši, abyste zjistili, zda je v ní ještě plyn, v případě koroze nebo poškození ji vyměňte.
Švy mohou časem ztratit pevnost, záchrannou vestu vyhoďte.
Po 10 letech se bezpečnostní vesty stanou nespolehlivými, vyhoďte takovou záchrannou vestu
Kromě záchranných vest existuje několik bezpečnostních zařízení pro použití na palubě. Vzpomeňte si například na svítilny, světlice a hasicí přístroj. Zkontrolujte datum expirace.

Čistá a nepromokavá plachta - persenik
Byla by škoda, kdyby se ukázalo, že potah vašeho člunu není vodotěsný. Voda by pak skončila ve vašem člunu, a to samozřejmě nikdo nechce. Může se stát, že se švy plachty začaly opotřebovávat, což umožňuje průnik vody. Před plavební sezónou proto zkontrolujte všechny zipy, popruhy a švy. Aby byl celý potah opět nepromokavý, jsou v obchodech s vodními sporty k dispozici různé prostředky. Prováděním údržby plachty můžete dosáhnout její delší životnosti.

Čistý interiér
Kromě výše uvedených částí jsou k přípravě lodi na plavbu zapotřebí ještě další práce. Zkontrolujte všechny skříňky a přihrádky ve vaší lodi, zda v nich nejsou nepotřebné věci. Pokud jsou polštáře vaší lodi vyrobeny z látky, lze je často snadno vyprat. Snadno tak odstraníte skvrny například od opalovacích krémů nebo rozlitých nápojů.

Platná registrace, asistence, pojištění
Pro vstup na vodu musíte mít správné doklady. U vaší lodi to může být například registrace jachty a licence MSSI. Vypršela platnost některého z nich? Nebo dokonce obě? Nabízíme různé registrace jachet. Chystáte se o dovolené třeba na Jadran? Zvažte zřízení členství v SeaHelp! Už i nejlevnější "StandardPass" vás zabezpečí proti všem zásadním případům, kdy na vodě potřebujete spolehlivého partnera pro radu i pomoc. SeaHelp je váš "záložní motor".
Vyberte si z naší nabídky pro malé i velké lodě, amatéry i mořské vlky. Další informace v češtině můžete získat na stránce Sea-Help.eu/cs.

redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>