Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Plavba obří lodě bude zastavena
 
      Plavba obří říčně-námořní lodi, která po Labi směřuje z Chvaletic do Děčína, se komplikuje. Loď se včera několik hodin zdržela při průjezdu příliš úzkou plavební komorou v Roudnici nad Labem.

 
Kvůli tomu plavidlo propáslo vlnu, která zvedala hladinu řeky a umožňovala mu bez problémů plout. "Vzhledem k poklesu vodní hladiny bude muset zastavit v přístavu Lovosice a počkat na příhodnější hladinu," řekl včera ČTK Milan Raba z Československé plavby labské (ČSPL), které loď patří.

Loď potřebuje pro hladký průjezd zdymadly ve Střekově na Ústecku hladinu 235 centimetrů, v sobotu má ale být jen 190 centimetrů. Raba tak zatím neví, kdy by mělo plavidlo dlouhé 83 metrů a téměř jedenáct metrů široké doplout do Děčína. Z Chvaletic loď vyplula v neděli, do Děčína měla dorazit dnes. Mimo zdymadel měl kolos vážící 850 tun s nosností až 2,5 tisíce tun také problémy při průjezdu některými mosty. Aby loď klesla a proplula pod mostem Kolíně a Nymburku, museli pracovníci do podpalubí napouštět vodu," řekl Raba.

Loď, která ještě není zcela dostavená, je součástí konkursní podstaty labské plavby, proto bude s ještě jedním plavidlem stejného typu prodána ve výběrovém řízení. Převoz do Děčína má podle Raby zrychlit předání lodě vítězovi soutěže. Druhým důvodem je to, že se bude na konci roku rozebírat plavební komora v Kopystech, což po dva roky znemožnilo přesun tohoto typu lodi. Stejný typ plavidla již převezla ČSPL po Labi v první polovině loňského roku. Další loď je již připraveno v Chvaleticích. "V nejbližších dnech zahájíme přepravu i této lodi," uvedl Raba.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>