Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
AVAR CUP 2002
 
      Letošního ročníku pohárového závodu kajutových plachetnic Avar Cup, který právě probíhá na Lipně se účastní celkem dvacet pět lodí. Na startovním poli se sešlo v rámci závodu také 5 lodí třídy Café 24.

 
Závod, který každoročně pořádá brněnský výrobce lodí AVAR YACHT byl slavnostně zahájen v deset hodin dopoledne. Závodníci se bezprostředně poté vydali na start první rozjížďky. Za mírného až slabého větru se během dne odjely celkem dvě rozjížďky. Během nich jsme byli svědky dvou zajímavých chvil, o které se postaraly posádky u bojky č. jedna. V prvním případě při kontaktu lodí došlo ke vzájemnému zaklesnutí takeláží, což vyřešil jeden z členů provinivší se posádky originálně tím, že přeskočil na vedlejší loď, vyšplhal na stěžeň a zakleslé lano bleskově uvolnil. Poté přeběhl zase zpět. O druhou příhodu se postarala posádka kpt. Sejkory, která na téže bojce o kolo později vytáhla genakr tak šikovně, že loď během několika chvil splula na bojku, kde strávila příštích několik desítek vteřin objímáním zmíněné bojky.

Na sedmou večerní byl naplánován večírek. Závodníci ochutnali brněnské pivo Starobrno a vynikající guláš. Zpestřením večera byla také tombola s množstvím zajímavých cen. Večírek při country hudbě, o kterou se postarala skvělá kapela, se protáhl do brzkých ranních hodin.
Nedělní ráno uvítalo závodící posádky nízkou oblačností, zataženým nebem a bezvětřím. Kolem jedenácté nakonec přece jen foukat začalo, a tak hlavní rozhodčí Martin Soušek postavil trať a šlo se zase závodit. Během třetí rozjížďky začalo sice pršet, ale foukat nepřestalo. Tentokrát se odjelo plných pět kol. Ihned po dojezdu byla odstartována další rozjížďka, před jejímž startem jsme byli svědky zajímavého souboje posádek kapt. Kulíka a Satrapy. Obě posádky nakonec odstartovaly asi 4 minuty za polem a taktik posádky kpt. Kulíka, Tomáš Musil tak zajistil pro posádku první místo v závěrečném hodnocení.

V konečném hodnocení se nejrychlejší lodí se stal Avar 26 kpt. Michaela Maiera, nejstarším závodníkem byl vyhlášen kpt. Jegorov starší. Vítězem regaty se nakonec stala posádka kpt. Maiera, na druhém místě posádka kpt. Jegorova ml. a na třetím místě se umístila posádka kpt. Vachela. Ve třídě Café 24 dojela na prvním místě posádka kpt. Kulíka, na druhém posádka kpt. Satrapy a na třetím místě dojela loď kpt. Sejkory

Výsledky - soubor 1 Výsledky - soubor 2

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>