Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Start do doznívající bouře
 
      17. srpna - Ve středu 16.8. v 15h 40 minut našeho času byl dán povel ke startu druhé etapy závodu do Les Sables. Na startovní čáře se seřadilo 58 lodí s hlavními plachtami na druhém refu, které vyrazily do vysokých vln (až 6m) a slábnoucího větru dosahujícího v poryvech mezi skalními útesy pořád dobrých 15-20 uzlů.

 
O tom, že 1270Nm dlouhá cesta zpátky nebude rozhodně jednoduchá, se přesvědčili první závodníci již krátce po stratu, kdy se do přístavu museli vrátit dva závodníci: Pierre Brasseur (Peintures Ripolin), který měl závadu na autopilotu a Fabien Despres (Soitec), který roztrhl Solent. Oba se však opět brzy vrátili na moře a stíhají ostatní.

Hned po startu se vedení ujali oba vítězové první etapy Adrien Hardy (Brossard a Francisco Lobato (BPI), kteří tak nikoho nenechávají na pochybách, že hodlají zopakovat svůj výsledek. Za těmito dvěma loděmi míří také Slovinec Andraz Mihelin (Adria Mobil Too) a Thomas Bonnier (Architecture élémentaire).

V těchto chvílích, tedy ve čtvrtek dopoledne se již po prvním zveřejnění pozic závodníků na stránce Géovoile pozná, jakou zvolili závodníci taktiku. Podle vedení závodu se očekává, že pole pojede se severním větrem 12-15 uzlů až na zeměpisnou délku mysu Finistere, kde se budou závodníci muset rozhodnout podle aktuální meteorologické situace. Jak se ale závodníci skutečně rozhodnou, uvidíme až právě podle zveřejněných pozic ze dnešního brzkého rána. Tady se také dozvíme, jak si stojí David Křížek(Atlantik FT), který v první etapě ukázal že se v závodním poli rozhodně neztratí.

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>