Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Ohlédnutí za výstavou Boot Tulln 2003
 
      Výstava, konaná každoročně v městě Tulln na břehu Dunaje nedaleko od Vídně je nejprestižnější a největší výstavou lodí a vodních sportů v Rakousku. Letos proběhla v termínu od 6. do 9. března.

 
Vzhledem k pouze několikakilometrové blízkosti Tullnu od českých hranic je tato výstava každoročně navštěvována stovkami českých (ale i slovenských) návštěvníků, kteří tak mají možnost srovnávat nepřebernou nabídku zboží a služeb rakouských firem s výrazně chudší nabídkou českých prodejců.

Tomu trendu se přizpůsobují i firmy, které zde vystavují. Proti minulým rokům se letos podstatně zvýšil počet stánků, na kterých se bylo možno domluvit česky nebo slovensky. O tom, že češi na výstavě nejsou jen pouhými diváky, svědčí nadité tašky návštěvníků, kteří opouští brány výstaviště.
Na výstavě najdeme i zastoupení českých výrobců. Tradičně nemalou část plochy dunajského pavilónu zabírá expozice firmy AVAR YACHT, pro kterou je rakouský trh důležitým odběratelem. Na stánku byl k vidění téměř celý sortiment vyráběných lodí.

Boat Tulln je výstavou nejen motorových lodí, plachetnic, lodních motorů a příslušenství ale také všech dalších vodních sportů a aktivit. Na své si přijdou především příznivci potápění, kterému je věnován celý jeden pavilon. V nabídce firem je také nepřeberné množství literatury, map a doplňků pro volný čas. Ve velkém jsou zastoupeny i cestovní kanceláře a charterové společnosti.

Vzhledem ke své velikosti dává výstava možnost shlédnou i produkty výrobců, kteří vůbec nemají zastoupení na českém trhu (takových je zde většina) nebo jejichž prodejci na českém trhu teprve začínají. To je například případ slovinské firmy EVENT YACHTING, kterou před nedávnou dobou koupil známý výrobce obytných přívěsů, firma ADRIA. Produkci EVENTU tak bude od letošního jara možno sehnat u českého zastoupení ADRIE, firmy KOBRAS. České zájemce o malý kajutový motorový člun by mohl z produkce této firmy zaujmout především pětimetrový EVENT 500, který byl na výstavě také k vidění a jehož cena bude patrně velmi příznivá.

Na své si přijdou i mladí jachtaři, kteří zajména obdivovali vystavenou plachetnici nové lodní třídy Zomm 8. Tyto jednoposádkové plachetnice délky 265 cm vytváří mezistupeň mezi LT Optimist a LT Evropa a začínají se ve světě rychle rozšiřovat, přestože u nás jsou zatím prakticky neznámé.

Petr Holyszewski

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>