Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Za několik let by mohly do Českých Budějovic plout hausbóty
 
      23. června - Již v blízké budoucnosti by se mohly Vltava a slepé rameno Malše v Českých Budějovicích proměnit v cíl milovníků lodí a majitelů hausbótů. Ateliér 8000 připravuje projekt, který by krajské město představil jako turistickou destinaci s důrazem na polohu na Vltavě.

 
Na splavnění nejdelší české řeky přitom pracuje také stát a Jihočeský kraj. "Rád bych byl, aby to byla otázka méně než deseti let," řekl dnes náměstek primátora Juraj Thoma, podle nějž záměr podporuje i českobudějovický magistrát. Nyní se intenzivně pracuje na projektech, které by měly vyřešit lodní dopravu mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou. Jeho součástí budou například dvě mariny v Hluboké a Českém Vrbném, kotviště v Českých Budějovicích a další dvě úvaziště lodí v krajském městě.

Podle Thomy by měl projekt splavnění Vltavy turisticky zatraktivnit okolí řeky a přivést do regionu i finanční prostředky. Zatímco investice se odhadují na zhruba desítky až 100 milionů korun, jeho přínos by měl být v řádu asi 150 milionů korun. Profitovat by měly především služby v okolí plavební cesty, která vede okolo řady památek. Českobudějovický projekt navazuje na dva nezávislé projekty na splavnění Vltavy, které připravil stát a Jihočeský kraj. Podle Thomy je nyní reálná možnost získat peníze na vybudování technické infrastruktury, protože státní projekt postupuje směrem od jihu k Praze. Magistrát chce žádat i o krajský grant na podporu přípravy projektů do strukturálních fondů. "Nebudeme-li úspěšní, předložíme jej i bez toho," uvedl náměstek.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>