Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Předběžná závěrečná zpráva - SPORT Life, boat Brno, Caravaning Brno
 
      12. listopadu - Tiskové středisko BVV ? Čtyřdenní svátek sportu a aktivního trávení volného času se vydařil i přes nepřízeň počasí. Návštěvnost v prvních třech dnech zůstala na úrovni loňského ročníku a pořadatelé očekávají, že v konečném součtu překročí hranici čtyřiceti tisíc osob.

 
Letošní sportovní veletrhy ? 6. mezinárodní sportovní veletrh SPORT Life, 6. mezinárodní výstava lodí a vodních sportů boat Brno a 5. mezinárodní výstava karavanů a obytných automobilů Caravaning Brno ? byly opět o něco větší než předchozí. Zúčastnilo se 442 vystavovatelů ze šestnácti zemí (o 5 % více než vloni) na pronajaté výstavní ploše přesahující 20 000 m2 (nárůst o 7 %). Na dalších přibližně 14 000 m2 probíhal doprovodný program, který letos zahrnoval na 200 akcí.

Dominantní sekce sportovního veletrhu BIKE Brno začínala v jediném pavilonu, letos obsadila již tři. Magnetem cyklistické show byly osobnosti jako Lada Kozlíková, Jan Smolík, Jiří Daler, Ján Svorada, Pavel Padrnos nebo Josef Zimovčák. Poprvé se uskutečnila ?BIKE konference 2007?, která za účasti tuzemských i zahraničních odborníků řešila aktuální problémy českého cyklistického trhu. Kola hrála hlavní roli také v řadě doprovodných akcí a závodů, které ukázaly rozmanitost cyklistického sportu ? od MERIDA SPORT Life Cup 2007 přes Mistrovství ČR v biketrialu, Horsefeathers Skate´n´Bike Show a Rajec Spinning Ride až po závod a jízdu elegance historických kol.

Výstaviště přivítalo celou plejádu známých i zatím neznámých sportovních tváří, vedle nejpopulárnějších sportů se prezentovaly i ty méně rozšířené. Mimořádný divácký zájem vzbudil finálový závod Světového poháru v boulderingu (lezení bez jištění) s účastí stovky nejlepších sportovních skalních lezců z celého světa. Pétanque se představil jako rekreační sport pro nejširší veřejnost včetně dětí a handicapovaných, ale i ve vrcholové podobě kvalifikačních zápasů Mistrovství Evropy mužů od 18 do 22 let. Velký zájem veřejnosti vzbudily prezentace aerobiku a dalších fitness aktivit, ale také závody v silových sportech a na veslařském trenažéru. K vyzkoušení lákala i ledová aréna, trampolína, golfový trenažér nebo lezecké atrakce.

Výstava boat Brno potvrdila rostoucí zájem o jachting a další vodní sporty. Dosud nejkomplexnější nabídku lodí doplnily služby charterových společností a široká nabídka vybavení pro nejrůznější sporty provozované nad i pod vodní hladinou. V telemostu se podařilo spojit do Brazílie s Davidem Křížkem, který při historicky první české účasti v nejprestižnějším sólovém jachtařském závodě světa Transat 6,50 získal bronzovou medaili. Návštěvníci pavilonu Z se mohli pokochat videem a snímky ze závodu i položit čerstvému medailistovi otázky. Na příštích ročnících se pořadatelé chtějí formou telemostu spojit s dalšími zajímavými osobnostmi, které v listopadu obvykle plachtí v teplých vodách.

Úspěšně se rozvíjí výstava Caravaning Brno, kde se od minulého ročníku opět rozšířila plocha a o čtvrtinu vzrostl počet vystavovatelů. Cestování s bydlením na čtyřech kolech u nás fandí stále více lidí, především mladších rodin, které si pronájem obytného automobilu na letní sezonu objednávají často už v tomto ročním období. Federace campingu a caravaningu ČR u příležitosti výstavy uspořádala III.mezinárodní konferenci karavaningových klubů V4 a už plánuje další setkání karavanistů na příští ročník.

Zajímavosti z předběžné statistiky

V prvních třech dnech přijeli návštěvníci z 22 zemí, zahraničních mezi nimi bylo 5,5 %. Vedle Slováků na sportovní veletrhy mířili především zájemci z Polska, Maďarska, Rakouska, Německa a Itálie, ale také ze vzdálenějších států jako Austrálie, Číny nebo USA. Dvě třetiny návštěvníků se domnívají, že význam veletrhu v dalších letech poroste a 90,2 % dotázaných chce přijet i na příští ročník.

Na veletrzích se akreditovalo 247 zástupců médií ze deseti zemí, zahraničních mezi nimi bylo 28 a přijeli z Belgie, Chorvatska, Maďarska, Nizozemí, Polska, Řecka, Slovenska, Německa a Tchaj-wanu.

Příští ročník veletrhu SPORT Life, výstav boat Brno a Caravaning Brno se uskuteční v termínu 6. - 9. 11. 2008.


Zveřejněné informace jsou předběžné. Konečná závěrečná zpráva bude akciovou společností Veletrhy Brno vydána po vyhodnocení všech statistických údajů.

Uváděné statistické hodnoty vycházejí ze zásad zveřejňování statistických dat veletrhů a výstav sdružených v UFI (The Global Association of the Exhibition Industry) Paris.

Řekli o veletrzích

Martin Bursík, vicepremiér Vlády ČR:

Jsem unešen rozsahem veletrhu, vůbec jsem nevěděl, že je tak velký! Netušil jsem, že u nás existuje takto specializovaný veletrh na takové úrovni. Vystavují tady špičkoví výrobci jízdních kol. Úplně stačí, když veletrh zůstane v tomto rozsahu, ale já si myslím, že půjde ještě dál. Je tady celá řada zajímavých nápadů, třeba procházíte halou a tam najednou kluci na U-rampě předvádějí úžasné kousky. Je vidět, že mentalita lidí okolo kol a sportu je strašně hravá, kreativní, takže to v žádném případě není nudný veletrh.


Kateřina Neumannová, zlatá olympionička v běhu na lyžích:

Do Brna jsem přijela ráda, ke sportu mám stále pozitivní vztah. Pořád žiji sportovním životem. Strašně obdivuji lidi, které potkalo v životě nějaké neštěstí, a přesto nerezignovali a dokonce se stále věnují sportu. Těmto lidem by se mělo při sportování pomáhat. Proto jsme tady.

Josef Zimovčák, mistr světa na vysokém kole:

Veletrh SPORT Life je dobrý projekt už z toho důvodu, že na něm lidé diskutují, jaké kolo, helmu, brýle a další pomůcky by měli vlastnit. Na výstavišti se tak z normálních lidí vlastně stávají profesionální cyklisté a přitom na kole jezdí jen rekreačně. Úroveň cyklistické části sportovních veletrhů se každoročně zvyšuje.

Aleš Krmíček, člen národního spinningového týmu a organizátor Rajec Spinning Ride 2007:

Letošní největší spinningová akce ve střední Evropě se opravdu vydařila. Zájem byl velký, zúčastnilo se více než 500 borců, kromě českých i slovenští a polští kolegové. Akce se poprvé uskutečnila v prostorách pavilonu Brno a spinningová jízda byla pro účastníky daleko kvalitnější než v minulých ročnících. Ze vstupného jsme věnovali 216 000 korun na účet Sportu bez bariér, projektu konta Bariéry.

Jürgen Falke, šéfkonstruktér Merida Industry Co. Ltd:

Přijel jsem do Brna získávat poznatky, které využiji při konstrukci nových modelů. Na tomto veletrhu jsem už potřetí a jsem příjemně překvapen jeho rostoucí úrovní. Expozice renomovaných firem se rok od roku zvětšují. Navíc je v pavilonu V velmi příjemná atmosféra. V naší expozici prezentujeme 116 modelů. Jde o vzorová kola, jejichž produkce je značně složitá. SPORT Life je pro nás uspořádán ve vhodném období, protože je to naše první šance představit obchodníkům všechny modely.



Ivo Steiner, obchodní a marketingový manažer společnosti Picodas Praha s.r.o.:

I když jsme se na sportovní veletrhy přihlásili na poslední chvíli, byly pro nás úspěšné. Expozici Garmin navštívila řada vážných zájemců o GPS navigace, která se používá jak při turistice, tak při námořních plavbách.

Vladislav Bezecný, společnost Bemex Boot:

Na boat Brno vystavujeme pravidelně a daří se nám tady výborně. Každý rok chodí informovanější zákazníci, kteří už vědí, co chtějí, a mají stále konkrétnější dotazy. Efekt účasti se tak zvyšuje, protože už to není jen o popularizaci jachtingu, ale o obchodě.

Tomáš Dejmek, společnost Blue Rent:

Výstavy Caravaning Brno se účastníme už poněkolikáté a má pro nás dlouhodobý efekt. Auta se tady příliš neprodávají, ale hodně lidí sem chodí pro informace a ozvou se nám později. Potkáváme tady stálé zákazníky, ale oslovujeme i nové klienty z řad návštěvníků, kteří o cestování obytným autem teprve uvažují.

www.bvv.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>