Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Zeman jedná v Hamburku o rozvoji námořní plavby
 
      O intenzivnějším využívání části přístavu, která je v Hamburku majetkem České republiky, dnes v tomto severoněmeckém městě jednal premiér Miloš Zeman. Také představitelé Hamburku, který je největším německým přístavem a současně jednou ze 16 německých spolkových zemí, vyjádřili zájem na širším českém využívání plavby po Labi i na rozvoji české námořní přepravy.

 
Pronájem vymezených prostor v hamburském přístavu platí od roku 1929 na 99 let a ČR nyní řeší majetkoprávní spory s dosavadním uživatelem Československou plavbou labskou (ČSPL). Zeman upozornil, že nejde o majetek ČSPL a že o využívání má zájem řada dalších společností, včetně firmy České přístavy. "Budeme s tímto majetkem zacházet tak, aby byl maximálně využit, sloužil intenzivnímu obchodnímu styku a nebyl jen jakýmsi muzeem lodní dopravy, který do jisté míry leží ladem," konstatoval český premiér. Podle něj budou hamburští představitelé respektovat české ekonomické záměry, neboť ČR je právem považována za vlastníka dotyčné části přístavu.
Další součinnost v rámci plavby po severním Labi se rýsuje také v rámci jednání s Moskvou o další deblokaci ruských dluhů vůči ČR. Poté, co se nedávno podařila podle Zemana částečná deblokace dluhu, jednou z dalších možností by byl projekt "řeka- moře" zahrnující prostor od pobaltských států až po severoněmecké pobřeží a vyčleněné lodi v rámci projektu by mohly plout i po Labi. Tyto jen zdánlivě nesouvisející projekty by se daly velice dobře spojit, konstatoval předseda vlády. Zeman, jehož doprovází skupina podnikatelů a ředitelů významných českých podniků, včetně firem zabývajících se říční a námořní plavbou, jednal s hamburskými manažery. Hovořil také se zástupkyní šéfa zemské vlády Hamburku Christou Sagerovou a s předsedkyní zemského parlamentu Dorothee Stapelfeldtovou. Při slavnostní večeři na hamburské radnici se premiér setká se šéfem zemské vlády a primátorem Ortwinem Rundem. Zeman dopoledne zahájil dvoudenní návštěvu Německa, při níž se nejprve zastavil ve východoněmeckém Erfurtu a jednal s ministerským předsedou Durynska Bernhardem Vogelem zejména o zlepšování podmínek hospodářské spolupráce. V pátek pak má na programu v Berlíně rozhovory s nejvyššími německými představiteli kancléřem Gerhardem Schröderem a prezidentem Johannesem Rauem.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>