Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
K britská vojenské lodi uvězněné u Austrálie dorazili potápěči
 
      K britské vojenské lodi, která v neděli narazila na útesy nedaleko jihovýchodní Austrálie, dorazili vojenští potápěči a pokusí se zjistit, do jaké míry je plavidlo poškozeno. Nikdo z 253 členů posádky torpédoborce HMS Nottingham nebyl raněn.

 
Trup je poškozen, ale nehrozí nebezpečí, že by se plavidlo, ukotvené u ostrova Lorda Howa asi 320 kilometrů východně od Sydney, mohlo potopit. Pluje k němu novozélandská vojenská loď Endeavour. HMS Nottingham narazil na skalisko při manévru, když odplouval od ostrova, kde vysadil nemocného člena posádky. Podle mluvčího australských záchranářů je prý v okolí lodě cítit nafta, ale zatím nelze odhadnout, zda unikající palivo nějak ohrozí okolní prostředí.

Loď po nárazu nabrala vodu a má potíže s kormidlováním. Její velení požádalo o pomoc při odčerpávání vody. List The Times dnes napsal, že bude velitel možná předveden před vojenský soud, ale britské ministerstvo obrany to označilo za předčasnou spekulaci, protože příčina nárazu není zatím známá. Podle listu by mohl velitel Richard Farrington soudu uniknout jen v případě, kdyby vyšetřování prokázalo, že plavidlo narazilo na skálu kvůli technickým obtížím. Australští odborníci prý se podivili, jak mohl Nottingham vážící 35.000 tun narazit na skálu zřetelně zanesenou do map. Farrington slouží v námořnictvu 22 let a na Nottinghamu od roku 2000.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>