Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Kde získat nejspolehlivější informace o počasí v Chorvatsku?
 
      Dovolenkové plavby v Chorvatsku jsou již od poloviny června opět uskutečnitelné a mnozí z nás již také okusili výkyvy počasí, kdy z plavby za jasného, klidného slunečného dne se stane během okamžiku plavba v bouři.

 
Ano, řeč je o Boře, větru, který je mnohdy postrachem jachtařů. Její prudkost je značná a díky tomu, že přicházívá bez zvláštních předzvěstí typicky ukazujících na příchod špatného počasí je Bora často označována až za zákeřnou. Pravda je však taková, že Boru lze díky jejímu charakteru poměrně spolehlivě předvídat a místní meteorologové s tím mají dlouholeté zkušenosti. O Boře tak dokáží informovat několik hodin dopředu spolu s místem jejího nebezpečného výskytu.

Informace o takovýchto místních projevech počasí se však často nevyskytují v jinak spolehlivých mezinárodních zdrojích, které tyto místní jevy jednoduše "nevidí". Řešením je proto lokální předpověď počasí. V Chorvatsku se jako velmi spolehlivá ukazuje oficiální "Prognoza za nautičare" jejímž vydavatelem je Državni hidrometeorološki zavod zpravidla 2x denně, v případě, že dochází v průběhu dne ke změnám, jsou vydávány aktualizace.

Jakožto skippeři si jste pochopitelně vědomi, že k vašim povinnostem patří sledování předpovědi počasí, a proto si vždy ráno a večer předpověď buď najdete na nástěnce v maríně nebo kapitanátu, případně poslechnete na VHF. Z výše uvedené charakteristiky Bory však vyplývá, že její propuknutí je věcí hodin, a proto se během plavby doporučuje předpověď sledovat průběžně. Tady velmi výrazně k bezpečnosti plavby přispívá možnost stažení předpovědi přímo do vašeho mobilu prostřednictvím aplikace SeaHelp.

O SeaHelp jakožto placené službě jste jistě již slyšeli, ale tuto aplikaci a většinu jejích funkcí můžete využívat i bez toho, abyste za službu platili. To platí právě i o předpovědi počasí, kterou tak máte čerstvou neustále přehledně k dispozici v mobilu na palubě. SeaHelp kromě toho v případě, kdy od místních kapitánů získá informace o lokálních špatně predikovatelných meteorologických jevech, zasílá tzv. MeteoVarování provázené dlouhým výstražným tónem.

Aplikaci stáhněte zdarma z GooglePlay nebo Appstore po zadání hesla "seahelp" a nechte se překvapit škálou pokročilých užitečných funkcí, které vám na palubě poskytne.

Příjemnou a ničím nerušenou letní plavbu!

redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>