Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Královna Alžběta dnes pokřtila novou královnu moří
 
      Každý si na ní něco najde. Pro vedení společnosti Cunard je to nová, úžasná továrna na peníze. Pro kapitána, komodora Ronalda Warwika je to kolos, který díky supermoderní technice ovládá z můstku zlehýnka joystickem a s nímž zajede do přístavu bez remorkérů.

 
Pro prošedivělého Ira, který je tu na návštěvě, je to zbytečné monstrum a představa, že by měl strávit týden na moři s třemi tisíci naprosto neznámých lidí, je pro něj hrůzostrašná. Loď, která je oficiálně označována za největší, nejdelší, nejvyšší a nejširší osobní loď, která byla kdy postavena, dostala dnes od královny Alžběty II. jméno. Ve shodě s tradicí Cunardu to bylo opět jméno královské - Queen Mary 2 (QM2).

Když vyplouvala v roce 1936 na moře její předchůdkyně Queen Mary 1, byla to podle pamětníků obrovská celonárodní sláva. Anglie tehdy na tom nebyla nejlíp, stávkovalo se, nebyla překonána hospodářská krize a obří loď brali lidé jako důkaz, že se časy zlepšují. Za nynějším startem její supermoderní jmenovkyně je cítit zručnou ruku reklamního oddělení, které vedle opravdového nadšení produkuje i zážitky poněkud umělé. Jako například nyní už mezi znalci proslulé první plovoucí planetárium na palubě QM2. Nad představou, že se někdo vydá na romantickou cestu doprostřed temného oceánu a pak místo z horní paluby a ovíván lehkým větříkem hledí na hvězdy dole v planetáriu ovíván klimatizací, někteří lidé kroutí hlavami. Pokud někdo nechce kritizovat ceny kabin a styl života, který Queen Mary 2 symbolizuje, najde ovšem jen málo příčin ke stížnostem.

Loď dnes doslova voní novotou - díky použitým materiálům připomíná vůně suchozemci zcela nové auto. Nechá-li se člověk vést nosem, dojde do jedné z restaurací. V nich je na výběr 343 značek vína. Pan šéfkuchař dokazuje, že byl vybrán se stejnou péčí jako kapitán - jeho středeční jehněčí byla doslova poezie na talíři. Čas mezi jídly se dá strávit různě. Pokud se člověk rozhodne, že si loď po jedné ze 14 cestujícím přístupných palub jen tak obejde, může počítat s klasickou "půlkou", tedy polovinou míle. Pak je možno se povalovat na jednom z více než 900 balkonů, které dávají lodi vzhled hotelového komplexu, kterým koneckonců je. Loď má několik tříd kajut a už krátké ohledání luxusního Windsorského apartmánu ukáže, že je větší, než mnoho českých sídlištních bytů. Rozlehlá kuchyň přivítá obyvatele vlastním telefonem a výběrem vín. Z obývacího pokoje v přízemí, ale i z obou koupelen v patře je vyhlídka na moře. Na balkonku, který je uvnitř kajuty a který je předsíní ložnice, je instalován dalekohled. V šatně jsou vedle dvou županů také čtyři oranžové záchranné vesty. Do ceny 18.000 liber za osobu za týdenní plavbu do New Yorku patří ještě vlastní komorník. Pasivní typy mohou z kajuty zamířit do knihovny, kterou Cunard vybavil s pomocí Oxfordské univerzity, do divadla, do galerie, nebo přímo z kabiny posílat emaily. Každá z kajut má instalovánu vlastní multifunkční obrazovku, která to umožňuje - zároveň s tím, že slouží jako elektronický steward pro objednávání drinků.

Do pěti krytých či otevřených a vyhřívaných bazénů vede některý z 20 výtahů. Jeden z bazénů je jen pro děti, jiný jen pro dospělé. Cunard ví, že na QM2 lidé nebudou jezdit proto, aby se někam dostali, ale proto, aby si odpočali. A to i navzájem od sebe, takže je na lodi i školka a herní zóna s odborným dohledem. Tělocvična, posilovna a klub jsou vybaveny tím nejmodernějším, co si lze představit. Klub poskytuje finskou saunu a thajské masáže. Horní paluba nabízí ještě basketbal, tenis a golfový trenažér. Pokud by se z toho všeho někomu přeci jen neudělalo dobře, je připraveno nemocniční oddělení včetně dvou lůžek pro intenzivní péči. Starat se tu o člověka budou dva lékaři a některá z pěti sester. To jsou však zážitky, které si nikdo dopředu nepřipouští. Daleko spíš je řeč o relaxaci a nových zážitcích. Až totiž připluje QM2 v dubnu poprvé do New Yorku, bude se kapitán z můstku a pasažéři na vyhlídkové palubě díky výšce lodi moci podívat soše Svobody zpříma do očí.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>